Γράμμα σε ένα φίλο

Αλληλογραφία. Μαγευτική έννοια, μεγάλη λέξη.
Πάντα επιζητούσα την επικοινωνία, μ΄ ένα χαρτί και πολύχρωμες γραμματοσειρές.
Οι φίλοι μου το ξέρουν καλά.
Φάκελοι με μικρά σχεδιάκια, χαρτιά τετραδίου, απλές σελίδες, χρωματιστές, με αποξηραμένα πέταλα, μια χαρτοπετσέτα, το πίσω μέρος μιας φωτογραφίας, μεγάλες κάρτες, ακόμη και φύλλα κιτρινισμένα από τον καιρό, ή σετ αλληλογραφίας, άλλοτε δικές μου κατασκευές φιλοξενούν κατά καιρούς γράμμα σε αγαπημένους.
Στείλε ένα γράμμα μια συλλαβή
Η αφορμή; Μόνο να μοιραστείς. Μαγική η αριθμητική του καταμερισμού, του μοιράσματος, το γνωρίζεις, όμως ήδη! Η λύπη καθώς τη μοιράζεσαι μένει -τουλάχιστον- μισή και η χαρά μόλις τη μοιραστείς πληθαίνει!
Και τι μοιράζεσαι? Αναμνήσεις από το παρελθόν. Εξιστορείς χιλιοειπωμένες ιστορίες, ή αποκαλύπτεις κρυμμένα μυστικά των ημερών που πέρασαν. Για αγάπες που τελείωσαν και άλλες που δεν άρχισαν ποτέ. Για κοινές στιγμές. Για παιδικές, αθώες θύμησες. Για πίκρες που ο χρόνος τις έκανε πιο γλυκές, αφού με την απόσταση που άφησε ανάμεσά σας δεν πονούν πια. Για διακοπές και καρπούζια που μοιραστήκατε. Για εκείνα τα βότσαλα που πήρατε από την μαύρη πανέμορφη παραλία. Για το χιόνι που σας απέκλεισε τότε στο αεροδρόμιο. Και για τα ψώνια που κάνατε στη Μεγάλη Λεωφόρο, με το χαμόγελο φωτεινή πυξίδα προς το μετρό, άραγε πόση να ήταν η αντιστοιχία με το ευρώ? Για εκείνη την εξεταστική που κοιμόσασταν σπίτι σου και ανάβατε κεράκια, μετά από ξενύχτι, προσπαθούσατε να εξιχνιάσετε το μυστήριο των ταινιών και το πετυχαίνατε.
Φόβους. Για το τίποτα, για τα πάντα. Φαντάσματα και άγχη κρυμμένα στην ομίχλη του νου. Και να, ξάφνου το φως όλα τα διώχνει. Η λογική εμφανίζεται και όλα τρέχουν μακρυά να κρυφτούν. Και δεν επιστρέφουν. Αφήνουν χώρο στο αύριο.
Μιλώντας για το αύριο… Σχέδια για το μέλλον! Επιδιώξεις, plans A, μα και plans B, ξέρεις, σε περίπτωση που…! Τι θα κάνεις όταν, πού θα βρίσκεσαι τότε, τι θα συμβεί αν… Υποθέσεις και φαντασιώσεις για το άγνωστο που σου επιφυλάσσουν οι επιλογές σου. Να φύγεις ή να μείνεις; Τελικά έφυγες. Και βρήκες τη νέα ισορροπία σου!
Στίχους. Λατρεμένους. Παλιούς και νέους. Ροκ, ελληνικούς και ξένους. Πόστ ροκ, »έντεχνους», μυστήριους, ακατάλληπτους. Που τραγουδήσατε σε μια -ακόμη- μικρή συναυλία των Πιπεριών. Που χωρούσαν σ’ ένα αμάξι καθώς οδηγούσατε προς την παραλία, την εκδρομή ή το άγνωστο. Που έκαναν το ποτό σας να έχει γεύση πικρή και τις νύχτες ατελείωτες. Που μελωδικά ή και παράφωνα αντηχούσαν με τη συνοδεία της κιθάρας. Που αγαπήσατε μέσα σε ένα βράδυ. Που χορέψατε μέχρι αγκαλιά να σας βρει η αυγή. Που ακούγατε ξανά και ξανά, σαν του Μίλτου τις μασκαρεμένες Ντομάτες ή τις Άγκυρες που Βυθισμένες σας κρατούσαν σε λιμάνια αγαπημένα. Που γράψατε ένα καλοκαίρι πριν την κατασκήνωση. Που σου τραγουδούσαν για να ξυπνήσεις, γιατί ήθελαν να σε περιποιηθούν με πρωινό και λουλούδια.
Ερωτήσεις. Απαντήσεις. Γνώμες. Ιδέες. Σκέψεις. Ενθαρρύνσεις. Συμβουλές. Προτροπές.
Ζωγραφιές, σκίτσα, φωτογραφίες.
Μα πάντα αγάπη. Γιατί ένα γράμμα σημαίνει σε σκέφτομαι. Σ’ αγαπώ!
Και μετά σε αναμονή της απάντησης…
Δείξε την αγάπη σου μουτζουρώνοντας μια λευκή κόλλα με λόγια.
Θα πάρω ένα χαρτί και θα γράψω. Πρώτα σ’ αυτούς που είναι τώρα μακρυά.
Σε μια φίλη παλιά που είναι στο L. A. και γίνεται επιστήμονας σπουδαία!
Σε μια φίλη τόσο αγαπημένη που στο -τόσο αγαπημένο- Λονδίνο ξεχωρίζει.
Σε μια φίλη – αδελφή που χάνεται στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα φίλο ψηλό που ταξιδεύει στην California.
Σε ένα φίλο που ψάχνει τον εαυτό του, και θα τον βρει.
Μετά θα συνεχίσω με όσους είναι πιο κοντά…
Που μας χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα, μικρές, σχολικές και μεγάλες σπουδές, συνεχής μελέτη, απαιτητικές δουλειές, κλειστά μετρό, πολύχρωμες, δημιουργικές αλλά και βιαστικές προετοιμασίες για γάμους, ταξίδια, μεταναστεύσεις, μικρά βράδια.. και πάει λέγοντας!
Ένα γράμμα είναι δείγμα. Πολλών. Και χαρά μεγάλη, όταν ανοίγεις τη συσκευασία, ή όταν τα μάτια σου τρέχουν στις πρώτες αράδες και διψασμένα συνεχίζεις για τις επόμενες. Και μετά το ξαναδιαβάζεις, για να δεις πέρα από τις γραμμές. Ή το φυλάς. Σε μέρος ξεχωριστό, ή σ΄ένα συρτάρι.
συρτάρι αναμνήσεις

Σ’ ένα τέτοιο συρτάρι έπεσα σήμερα. Ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με αμέτρητα γράμματα, γραμμένα με γράμματα καλλιγραφικά, τυπωμένα ή άλλα που χορεύουν πάνω στις σελίδες παιχνιδιάρικα, κάποια γραμμένα με προσοχή, ξανά και ξανά μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα, ή άλλα αυθόρμητα, σ’ ένα τρένο, στο δρόμο, σ’ ένα πλοίο, δίπλα σ’ ένα ποτήρι κρασί. Κάποια είχαν αλλοιωθεί από δάκρυα, κάποια από σταγόνες πρωινού καφέ. Και όπως πάντα, φυλλομέτρησα, ξεφύλλισα. Αναπόλησα. Αγάπησα από την αρχή τον κάθε αποστολέα. Χαμολέλασα. Και νιώθω πιο πλούσια. Εσύ δε θα ένιωθες;

*credits: οι φωτογραφίες είναι από εδώ

Advertisements

7 thoughts on “Γράμμα σε ένα φίλο

  1. Παράθεμα: Φτερό | S For Summer
  2. Reblogged this on S For Summer and commented:

    Ξέρεις πόσο μ´ αρέσει να γράφω. Ίσως εκεί σε μια θάλασσα με βράχια και σκιά ή σε μια πλατεία με τρεχούμενα νερά και πλάτανο πάρεις και εσύ ένα χαρτί να το γεμίσεις. Ή μια οθόνη.

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s