Ο Αυτοκράτορας και η Δοκιμασία * Ένα παραμύθι για μικρούς ΚΑΙ μεγάλους

Διάβασα τις προάλλες μια ιστορία και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Και να σας τη διηγηθώ με δικά μου λόγια. Γιατί μέσα από τις ιστορίες δίνουμε μορφή στην αλήθεια, μέσα από αφήγηση και εικόνες!

Σε μια χώρα μακρυνή, τους παλιούς καιρούς, τότε που -αν και πολύ πολύ παλιά- ο κόσμος είχε τις ίδιες αδυναμίες και αρετές με αυτές που έχει και σήμερα, ο Αυτοκράτορας θέλησε να βρει το διάδοχό του.
Επειδή ήταν σοφός και ξεχωριστός, θέλησε να διαλέξει με διαφορετικό τρόπο έναν άνθρωπο να τον διαδεχθεί άξιο, γενναίο και ηθικό.
Έτσι, αποφάσισε να καλέσει όλους τους νέους στο ανάκτορο και να τους βάλει μια δοκιμασία, για να επιλέξει τον κατάλληλο.

Σε ένα μικρό φτωχικό σπίτι, ζούσε με την οικογένειά του, με στερήσεις και μέρες που περνούσαν ακόμη και χωρίς φαγητό, ένα αγόρι, ας το πούμε Έρν Γι. Βοηθούσε τους δικούς του όπως μπορούσε και το πρόσωπό του έμοιαζε με φεγγάρι ολόγιωμο, ήταν ευγενική ψυχή και χαρακτήρας ακέραιος.

Όπως όλοι, έτσι και ο Έρν Γι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αυτοκράτορα. Ήταν όλη η αίθουσα κατάμεστη, με νέους δυνατούς, μυώδεις, ρωμαλαίους και έξυπνους. Από τις καλύτερες οικογένειες, μορφωμένοι, επιτυχημένοι, με καλούς τρόπους και, φυσικά, πολλές γνώσεις και ποικίλες δεξιότητες.

Ο Αυτοκράτορας μπήκε στην αίθουσα και αφού τους καλωσόρισε τους είπε με βροντερή φωνή  «Θα δώσω στον καθένα ένα σπόρο, θα τον φροντίσετε και ένα χρόνο μετά, θα μου φέρετε να δω τι φυτό καλλιεργήσατε, πόσο το φροντίσατε και ανάλογα θα αποφασίσω ποιος θα πάρει τη θέση μου για να κυβερνήσει τη χώρα!» και ένας προς έναν πέρασαν και πήραν το σπόρο τους.

Ο Έρν Γι ήταν πολύ ενθουσιασμένος! Γύρισε σπίτι του χαρούμενος και με τη βοήθεια της αδελφής του φύτεψε το σπόρο σε μια αυτοσχέδια γλάστρα με χώμα που μάζεψε από το μακρινό δάσος, πλάι στο ποτάμι. Έλεγαν ότι αυτό το χώμα είναι πολύ γόνιμο και βοηθάει τα φυτά να ανθίσουν γρήγορα και να γίνουν δυνατά και υγιή, περισσότερο από κάθε άλλη γωνιά της γης.

Κάθε μέρα το παρακολουθούσε, το πότιζε, του μιλούσε. Ο καιρός πέρασε μα τίποτα δεν έδειχνε έτοιμο να φυτρώσει. Μόνο χώμα.

Οι άλλοι νέοι καυχιόνταν για τα δικά τους φυτά, πόσο δυνατό βλαστό είχαν, κάποια, μάλιστα, έλεγαν,  είχαν ήδη ανθίσει, λουλούδια ευωδιαστά και πολύχρωμα.
Ο Έρν Γι, είχε εμπιστοσύνη στο χώμα από το μακρινό δάσος, πλάι στο ποτάμι και έκανε υπομονή. Όμως οι μέρες κυλούσαν μα τίποτα δεν έδειχνε έτοιμο να φυτρώσει. Μόνο χώμα.
Όταν τον ρωτούσαν αποκρινόταν με ειλικρίνεια ότι το δικό του φυτό δεν είχε φυτρώσει ακόμη, μα θα έκανε υπομονή. Όλοι τον περιγελούσαν.
seeds
365 μέρες είχαν περάσει και έπρεπε να πάει πάλι στο ανάκτορο. Φοβόταν ότι κάτι είχε κάνει λάθος. Ότι δεν ήταν άξιος να παραστεί στη συνάντηση, αφού η γλάστρα του ήταν κενή, τίποτα δεν είχε φυτρώσει, τίποτα δεν έδειχνε έτοιμο να φυτρώσει. Μόνο χώμα. Όμως πήγε.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έφεραν κάθε λογής λουλούδια, κάποιοι, δε, μικρά δεντράκια ολάνθιστα, ορισμένα είχαν και καρπούς.

Τον κοιτούσαν περίεργα και υποτιμητικά. Ο Έρν Γι ήταν ο μόνος με κενή γλάστρα.

Ο Αυτοκράτορας μπήκε στην αίθουσα και αφού τους καλωσόρισε τους είπε με βροντερή φωνή «Ο χρόνος πέρασε, ώρα, λοιπόν, να επιθεωρήσω τις γλάστρες σας για να διαλέξω τον επόμενο προστάτη της χώρας». Έτσι και έκανε.


Ο Έρν Γι, προσπάθησε να κρυφτεί στο βάθος της αίθουσας. Μόλις τον αντίκρυσε ο Αυτοκράτορας ζήτησε στους φρουρούς να έρθουν και να τον φέρουν μπροστά του.

«Πώς λέγεσαι;», τον ρώτησε.
«Έρν Γι», αποκρίθηκε το αγόρι.
«Έρν Γι, το όνομά του! Του επόμενου Αυτοκράτορα!», βροντοφώναξε ο Αυτοκράτορας.

«Σας έδωσα σπόρους βρασμένους που δεν επρόκειτο να φυτρώσουν. Ο κάθε ένας από εσάς, όταν είδε ότι το φυτό δε βλάσταινε, αντικατέστησε το σπόρο με έναν της επιλογής του για να πάρει το μέλλον της χώρας με ανέντιμο τρόπο στα χέρια του. Ο μοναδικός ειλικρινής ήταν ο Έρν Γι, αφού στη γλάστρα του τίποτα δεν έδειχνε έτοιμο να φυτρώσει. Μόνο χώμα. Συγχαρητήρια αγόρι μου! Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια είναι αρετές σπάνιες και πρέπει να επιβραβεύονται!»

Η ιστορία τελειώνει κάπως έτσι. Και ο Έρν Γι έγινε ηγέτης έντιμος και ειλικρινής, διαφορετικός από κάθε νέο που εμφανίστηκε με γλάστρα γεμάτη άνθη και φύλλα. Επειδή η εντιμότητα και η ειλικρίνεια είναι γνωρίσματα και αρετές πολύτιμες που συχνά σπανίζουν. Ο καθένας μέσα του πρέπει να τις καλλιεργήσει και να εμπλουτίσει με αυτόν τον τρόπο τη ζωή του με αξία και ομορφιά.

Advertisements

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s