Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος.frixos
Μια φίλη μου ζήτησε να γράψω πώς είναι να ζεις έτσι, για μία μέρα μόνο.
Ένας βάτραχος, που αράζει όπου τον αφήσεις και απλώς χαλαρώνει.
Ένας φίλος μου τον χάρισε, χρόνια πριν και ως πιστός σύντροφος με ακολουθεί από πόλη σε πόλη, από σπίτι σε σπίτι, σε κάθε μετακόμιση.
Πολύχρωμος, με βούλες και αυτά τα τεράστια μάτια που σε κοιτάζουν με την απίστευτη έκφραση ηρεμίας, πραότητας και γαλήνης. Ενίοτε, βέβαια, είναι λίγο τρομακτικά, αλλά ιδίως αστεία και καλοκάγαθα. Είναι ευέλικτος και απαλός, ιδιαίτερα μαλακός αφού είναι μαξιλάρι. Είναι ξεχωριστός για μένα γιατί προσφέρει άνεση, ασφάλεια και συντροφιά.

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος.
Να μην έχεις να κάνεις τίποτα, αλλά στην ουσία να έχεις να κάνεις και τα πάντα, δηλαδή να φροντίζεις όσους αγαπάς. Τους δικούς σου ανθρώπους. Να τους προσφέρεις άνεση, ασφάλεια και συντροφιά. Δύσκολο έργο μα και υπέροχο! Να ξέρεις ότι αυτοί που αγαπάς μπορούν να στηριχθούν πάνω σου και να τους ευχαριστήσεις. Και να το ξέρουν και αυτοί.

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος. Μια μέρα χωρίς ξυπνητήρια να σε οδηγούν σε δρόμους με κίνηση, χωρίς αναμονές στην Εφορία ή σπρωξίματα σε υπόγειους συρμούς. Μια μέρα γεμάτη φως, με ποιοτικό χρόνο που θα τον αφιερώσεις μόνο σ’ αυτούς που τον αξίζουν. Προσφέροντάς τους άνεση, ασφάλεια και συντροφιά. Αλήθεια, πόσο συχνά εκμεταλλεύεσαι ουσιαστικά τον χρόνο σου χαρίζοντάς τον σ’ αυτούς που επιλέγεις; Και αν ναι, πόσο το εκτιμάς;

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος. Η φίλη μου σίγουρα θα μπορούσε εσαεί να είναι ο Φρίξος.  Να φροντίζει τους αγαπημένους της προσφέροντάς τους άνεση, ασφάλεια και συντροφιά. Γιατί είναι δοτική. Γιατί είναι τρυφερή. Γιατί θέλει να μοιράζεται, να δίνει. Γιατί ξέρει να μοιράζεται, να δίνει. Γιατί μοιράζεται και δίνει.

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος. Η φίλη μου σίγουρα γι μια μέρα θα μπορούσε να είναι ο Φροίξος. Να μη χτυπάει το κινητό της ζητώντας της να ανταποκριθεί σε αλυσιδωτές υποχρεώσεις, να μην τρέχει για να προλάβει να χωρέσει επαγγελματικά, προσωπικά, οικογενειακά, φιλικά, σε 24 μόνο ώρες, να είναι ταυτόχρονα Άνθρωπος, Φίλη, Επαγγελματίας, Γυναίκα, ενδιαφέρουσα, ευχάριστη, ευγενική, διεκδικητική, φιλόδοξη, ονειροπόλος, ρεαλίστρια, αισιόδοξη, πειθαρχημένη, οργανωτική και άλλα πολλά.
Μα δε θα ήθελε να  είναι ο Φρίξος εσαεί. Ο άνετος και άπραγα πράος. Όχι αυτός που φροντίζει και αγαπά, ο άλλος, ο χαλαρός και μαλθακός Φρίξος. Γιατί και ο Φρίξος, όπως άλλωστε ο καθένας μας, έχει δυο (ή και περισσότερες) πλευρές, αυτή που κάνει τη ζωή να κινείται με ταχύτητα (φροντίζοντας και αγαπώντας) και την άλλη, όπου μένει άπραγος.
Δε θα ήθελε, λοιπόν -ούτε και εσύ, φαντάζομαι, ούτε και εγώ, σίγουρα- να είναι εσαεί έτσι. Γιατί της αρέσει να ζει έντονα. Να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Να ξεπερνά τα εμπόδια. Να σκαφρίζεται λύσεις. Να είναι δημιουργική. Να βρίσκεται εν κινήσει και να αναζητά με επιτυχία την χρυσή τομή στο να είναι ταυτόχρονα Άνθρωπος, Φίλη, Επαγγελματίας, Γυναίκα. Να χωράει με άνεση και θυσίες επαγγελματικά, προσωπικά, οικογενειακά, φιλικά, σε 24 μόνο ώρες. Πώς το κάνει; Δεν ξέρω… Είναι το μυστικό της! Όμως, σίγουρα έχει θέληση, οργάνωση, ξέρει να ιεραρχεί και να αντιμετωπίζει τη ζωή όπως είναι, δηλαδή ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στο οποίο έχει την τύχη να συμμετέχει και το απολαμβάνει.

Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος. Γίνε και εσύ! Άνετος, γαλήνιος, πράος. Προσφέροντας στους δικούς σου άνεση, ασφάλεια και συντροφιά. Παράλληλα, όμως, με τις υπόλοιπες ιδιότητές σου, έχοντας ενέργεια, δράση και ζωντάνια. Και αν με ρωτάς, ναι, όλα είναι δυνατά! Είναι ωραίο. Να είσαι. Ο Φρίξος. Για μια μέρα. Μα ταυτόχρονα να ψάχνεις την χρυσή τομή που λέγαμε. Αν δεν την ψάξεις δε θα την βρεις. Ενώ αν την ψάξεις έχεις πιθανότητες να την βρεις. Και αν βρεις την χρυσή αυτή τομή, θα μπορείς και θα θες να είσαι ο -βέλτιστος!- Φρίξος για περισσότερες μέρες. Εσαεί.

Advertisements

2 thoughts on “Μια μέρα να είσαι ο Φρίξος

 1. Ελπίζω η φίλη σου στην οποία αναφέρεσαι να είμαι και εγώ χα χα. 😉 Θέλω πολύ να είμαι Φρίξος αλλά δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πάντα. Είναι δύσκολο να αλλάξεις πράγματα και καταστάσεις τις οποίες έχεις συνηθίσει αλλά ποτέ δεν είναι αργά και όλα είναι θέμα θέλησης και υπομονής.

  1. Ακριβώς έτσι είναι Εύη!
   Όμως, συχνά νιώθουμε έντονη και έντονα την ανάγκη για αλλαγή! Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης που σε θέλει να ψάχνεις, να αναζητάς το καλύτερο! Το νέο, το διαφορετικό, ενδεχομένως να οδηγούν σε βελτιωμένη έκδοση του σήμερα! Ο καθένας έχει τους ρυθμούς του, όμως η συνήθεια, η »έξις» είναι ορισμένες φορές επικίνδυνη παγίδα!
   Προτιμώ να ρισκάρω για το καλύτερο παρά να λιμνάζω στο »συνηθισμένο», είναι θέμα τόσο ανθρώπου, όσο και συγκυριών (βλ. ηλικία, συνιστώσες, προσλαμβάνουσες) και φυσικά ποικίλων άλλων παραγόντων.
   Μα αν κρίνω και από εσένα, πολλές ευχάριστες αλλαγές έχεις εφαρμόσει συνειδητά τον τελευταίο καιρό… Βήματα βελτίωσης προς σωστές κατευθύνσεις! 😉 Όλοι πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας και να προσαρμοζόμαστε στις ενίοτε διαφορετικές καταστάσεις…

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s