Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο

Πώς είναι να γυρνάς το χρόνο πίσω?
Να αναπαράγεις στο νου σου σκηνές περασμένες, και να είσαι απλώς-απλός παρατηρητής των αναμνήσεων… Εσύ τι θυμάσαι; Τι έρχεται στο μυαλό σου;
Η αυλή του Σχολείου. Το κουδούνι να χτυπάει για να σε καλεί για μάθημα και εσύ να βραδύνεις το βήμα σου, ή να σε καλεί για διάλειμμα και εσύ να πετάγεσαι ανυπόμονα. Θρανία μουτζουρωμένα. Οι κιμωλίες, οι πίνακες. Παίζαμε με τα σφουγγάρια! Θυμάμαι δεν ανάβαμε συχνά τα φώτα, μεγαλώσαμε με περιβαλλοντική συνείδηση! Ζητούσα να ανοίγουμε τις κουρτίνες, ήθελα φως, ακόμη θέλω! Είχαμε κάτι κουρτίνες μπεζ… Βαριές, κρατούσαν τον ήλιο απ’ έξω. Η καντίνα του Σχολείου. Τα φωτοτυπικά. Μύριζαν άνθρακα, μελάνι, χαρτί. Ζεστές φωτοτυπίες για τα διαγωνίσματα της πρώτης ώρας, ως άλλο ζεστό ψωμί από το φούρνο… Φωνές.  Γέλια στο προαύλιο, διαλέξεις στην τάξη, παρουσιάσεις δίπλα στην έδρα. Τα προβλήματα, οι απειλές της απουσίας, το άγχος του διαγωνίσματος, πόσο μακρινά, πόσο αστεία… Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι διευθυντές, οι γυμνασιάρχες, οι λυκειάρχες, ο επιστάτης (Κύριος Φερμίν!)… Πρόσωπα. Οι συμμαθητές σου, συμπάθεια. Οι φίλοι σου, συντροφικότητα. Οι μικρότεροι, απαξίωση. Οι μεγαλύτεροι, δέος!
Πόσο μικρόκοσμος… Έρωτες, πάθη, ίντριγκες, αντιπάθειες, δεσμοί ισχυροί, παρέες, ως άλλη σαπουνόπερα  -βραζιλιάνικο θα λέγαμε τότε, ενώ τώρα… τούρκικο επεισόδιο στην οθόνη της μικρής μας καθημερινότητας! Τετραδιάκια με αλληλογραφία, με αναλύσεις επί αναλύσεων, λευκώματα με ερωτήσεις, απαντήσεις και ευφάνταστα ονόματα, χρώματα και αυτοκόλλητα. Στίχοι γραμμένοι παντού από τραγούδια που μας σημάδευαν κατά περιόδους, αφιερώσεις, γράμματα, συνθήματα. Σημειώσεις για το μάθημα, ασκήσεις λυμένες, λάθη, σωστά, γνώση, επικοινωνία, κοινωνικοποίηση. Έλεγχοι. Απουσιολόγιο. »Δημόσια Έγγραφα». Πανελλαδικές εξετάσεις, θυμάσαι αυτά τα -ροζ να ήταν?- τετράδια που μας μοίραζαν και έπρεπε να γράψουμε μέσα τις απαντήσεις. Αποτελέσματα αναρτημένα έξω από τους τοίχους του Σχολείου. Αστείες ιστορίες. Μιμήσεις. Εκδρομές, ταξίδια, αθλήματα, εκδηλώσεις, πρόβες, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με πανό και προτάσεις γάμου (!), φωτογραφίες, πάρτυ, βίντεο, τηλεφωνήματα, μηνύματα, ραντεβού, έξοδοι, χοροί…
Πέρασες από το παλιό σου Σχολείο; Ενώ μένω κοντά, σπάνια περνάω, αλλάζω δρόμο για να μη θυμάμαι ότι μεγάλωσα. Μου φαίνονται όλα εκεί τόσο μικρά. Η είσοδος, οι φοίνικες, η πόρτα, οι σκάλες. Τα θυμόμουν πολύ πιο ψηλά… Όμως είναι ακόμη περιποιημένο. Είμαι σίγουρη ότι αν μπω μέσα θα νιώσω διαφορετικά. Μια κοινωνία μικρή, σχετικά προστατευμένοι από τους εξωτερικούς κινδύνους, από τις ευθύνες της ενήλικης ζωής, από τις πίκρες που δίνει η ζωή μεγαλώνοντας. Αν και ο μικρόκοσμος αυτός μας προετοίμαζε μέρα τη μέρα για να ενηλικιωθούμε, για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα του μέλλοντος και να βρίσκουμε λύσεις. Οι φίλοι μας ήταν οι καλύτεροι δάσκαλοι συχνά. Οι καθηγητές τώρα μας φαίνονται πια φίλοι. Αλλάζεις οπτική με τον καιρό. Ψηλώνοντας… 😉 Λιγότερα σε χωρίζουν, περισσότερα σε ενώνουν. Κρατάς τα όμορφα και τα γκρίζα τα προσπερνάς, γελώντας με την παιδιάστικη συμπεριφορά σου.
Θυμάσαι, όμως. Αυτά σε διαμόρφωσαν. Και αυτά σε διαμόρφωσαν. Ο καθένας θυμάται διαφορετικές στιγμές. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές αναμνήσεις. Όταν, όμως, όλες αυτές οι διαφορετικές αναμνήσεις μαζευτούν στο ίδιο δωμάτιο, κάτι σε κάνει να γελάς πιο ανέμελα, να νιώθεις πιο επαναστατικά για τη σχολική νιότη, ίσως συγκινηθείς, όμως, σίγουρα θα γελάσεις και σιωπηλά θα αναπολήσεις τις ανέμελες εκείνες μέρες, που -είτε το καταλαβαίνεις, είτε όχι- είναι φάρος για τη θάλασσα της ζωής!

Advertisements

2 thoughts on “Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s