Τα τυροπιτάκια της Θείας Μαίρης (κουρού!)

Η Θεία Μαίρη, Ηπειρώτισσα και καταπληκτική νοικοκυρά, όπως καταλαβαίνεις ειδικεύεται στις νόστιμες χειροποίητες πίτες! Η αδυναμία μου τόσα χρόνια ήταν τα τυροπιτάκια της… Τραγανά, μυρωδάτα, πικάντικα και ελαφρυά (μπορούσα να φάω 6-7 σε ένα γεύμα…!). Όπως πρόσφατα ανακάλυψα, είναι και ιδιαίτερα απλά! Οπότε ακόμη και αν δεν είσαι Ηπειρώτισσα, ούτε -ακόμη- καταπληκτική νοικοκυρά (ή Ηπειρώτης και νοικοκύρης αντίστοιχα, για τους άνδρες αναγνώστες μας) μπορείς ανεπιφύλλακτα να τα δοκιμάσεις!

Τι θα χρειαστείς για 15 τυροπιτάκια (δες φωτογραφία)!
Για το ζυμάρι
-1 κούπα αραβοσιτέλαιο (έβαλα λίγο λιγότερο, δεν το μετάνιωσα!)
-1 κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα (αν έχεις και άλλο σκληρό αλμυρό τυρί μπορείς να προσθέσεις λίγο)
-1 κούπα γάλα (έβαλα ελαφρύ, μα αυτό βασίζεται στις προτιμήσεις σου)
-3-3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως χρειαστείς και λίγο περισσότερο)
-αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (ΠΟΛΥ μοσχοκάρυδο)
Για την γέμιση
-150-200 γραμμάρια τυρί φέτα
-20 ml γάλα (μερικές σταγόνες, για να αραιώσεις το μείγμα)
-1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο είτε από βασιλικό, είτε από δυόσμο, είτε από μέντα, είτε από μαϊντανό (αν δε σ’ αρέσουν οι.. πρασινάδες μπορείς να το παραλείψεις, είναι δική μου προσθήκη. Έβαλα μαϊντανό και όλοι το λάτρεψαν)
-λαδόκολλα για το ψήσιμο

Είπαμε, είναι πανεύκολη συνταγή. Να τι κάνεις…

Για τη ζύμη, ανακατεύεις τα υλικά σου σε ένα δοχείο (άφησε λίγο αλεύρι για μετά, δες παρακάτω), μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στο τοίχωμα, αν δεις ότι χρειάζεται (θα το καταλάβεις, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ίσως ακούγεται) συμπλήρωσε λίγο ακόμη αλεύρι, ώστε το μείγμα σου να είναι αρκετά στεγνό μα και ελαστικό (σαν πλαστελίνη).

Τώρα θα σκεπάσεις το δοχείο με κάποιο ύφασμα (τραπεζομάντηλο διπλωμένο φερειπείν), και θα το αφήσεις να «φουσκώσει», δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του θα δουλέψει για σένα. Αρκεί να αφήσεις το δοχείο σε σχετικά ζεστό σημείο. Άφησέ το από μία ώρα μέχρι όσο περισσότερο μπορείς αυθημερόν. Επειδή συνήθως ετοιμάζω αυτή την συνταγή όταν περιμένω κόσμο, αφήνω το μείγμα και ασχολούμαι με τις υπόλοιπες προετοιμασίες και ύστερα από 3-5 ώρες, λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι, συνεχίζω με τα επόμενα βήματα!

Άναψε το φούρνο σου στους 180 βαθμούς Κελσίου να προθερμανθεί. Άπλωσε στο ταψάκι σου μια λαδόκολλα και ετοιμάσου για χειροτεχνίες…

Τώρα είναι η φάση «πλάθω κουλουράκια». Θα έχεις ψιλοκόψει την πρασινάδα (aka) σου και θα έχεις θρυμματίσει το τυρί, θα έχεις προσθέσει το γάλα και λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο (θεωρώ δε χρειάζεται αλάτι, θα είναι αρκετά αλμυρό το αποτέλεσμα λόγω των τυριών). Έτσι, αφού ξαναπλάσεις λίγο τη ζύμη, και συμπληρώσεις λίγο από το αλεύρι σου (που άφησες πριν, θυμάσαι?) για να είναι λιγότερο λιπαρό το μείγμα θα κόψεις μια ποσότητα ανάμεσα σε μπαλάκι του τέννις και του γκόλφ από τη ζύμη και θα την πιέσεις ελαφρά ώστε να σχηματιστεί ένας κύκλος μέσα στον οποίο θα προσθέσεις μια κουταλιά γέμισης. Μετά το κλείνεις στο πλάι και το τοποθετείς στο ταψάκι σου.

Μπορείς αν θες να τα αλείψεις, στο τέλος πριν τα βάλεις στο φούρνο, με λίγο γάλα ή αυγό για να ροδοκοκκινήσουν.

Πρόσεξε να φτιάξεις ομοιόμορφα τυροπιτάκια ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο!

Τα βάζεις στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά, είπε η Θεία Μαίρη, εγώ θα σου πω εξαρτάται από τον φούρνο σου, μπορεί να χρειαστούν και 40. Ρίχνε τους, όμως και καμιά ματιά, (χωρίς να ανοίγεις το φούρνο!) για να μη σου αρπάξουν.

Τόσο απλά, τόσο εύκολα, με υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σου.

Δοκίμασέ τα και περιμένω εντυπώσεις!

Και καλή σου απόλαυση!

Advertisements

4 thoughts on “Τα τυροπιτάκια της Θείας Μαίρης (κουρού!)

  1. εγώ κουρού φτιάχνω με βούτυρο και γιαούρτι, το βούτυρο τα κάνει πιο τραγανά!θα δοκιμάσω όμως και την δική σου συνταγή, μου φαίνεται πιο light και το καλοκαίρι είναι σε απόσταση αναπνοής 🙂

  2. Γιάννα, καταρχάς, καλωσόρισες στην παρέα μας!
    Κατά δεύτερον, ευχαριστώ που δοκίμασες την συνταγή και -κυρίως- βρήκες το λάθος! Στον »δαίμονα του τυπογραφείου» ξέφυγε ένα μηδενικό, και πράγματι θέλει λίγες μονάχα σταγόνες γάλα η γέμιση. Το διόρθωσα και απολογούμαι για την αναστάτωση! Και πάλι ευχαριστώ! Ελπίζω την επόμενη φορά να σου βγουν καλύτερα και από της φωτογραφίας 🙂

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s