Παιδικά μάτια και καθρέφτες

Μια ιστορία παλιά όσο και ο χρόνος…
Τα κορίτσια να παίζουν μιμούμενα τις μητέρες, τις αδελφές, τις γιαγιάδες τους, όλα τα γυναικεία πρότυπα εν ολίγοις… Μπροστά σε έναν καθρέφτη, φορώντας ρούχα, κοσμήματα, παπούτσια -κυρίως παπούτσια, γόβες!-, κρατώντας τσάντες και προσπαθώντας να εφαρμόσουν στα χειλάκια τους κραγιόν!
Θυμάμαι τον εαυτό μου, τις φίλες μου και τώρα βλέπω τα μικρότερα κορίτσια να λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με την μόνη διαφορά την προσθήκη και ένός τηλέφωνο, προσποιούμενα ότι είναι i phone!
Τι κινεί, όμως αυτήν την τάση; Είναι, άραγε, η αρχέγονη ανάγκη της επιβίωσης, που ήθελε τα πιο όμορφα θηλυκά να γεννούν υγιείς απογόνους βοηθώντας στη διαιώνιση του είδους;
Σίγουρα εκτός από έμφυτη »ανάγκη» αυτή της ομορφιάς, τόσο της εξωτερικής όσο και της ψυχικής, είναι και επίκτητη. Καλλιεργείται από τους γύρω σου, από το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής. Είναι γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι αδιαφορούν για την ομορφιά, το ωραίο και το υψηλό, που έλεγε και ο Καντ, τόσο στην εμφάνισή τους -που για εμένα είναι μεν σημαντικό, αλλά δευτερεύον-, όσο και στον χαρακτήρα και την εν γένει καθημερινότητά τους. Άρα δεν είναι ανάγκη όλων. Κάποιοι έχουν μικρότερη ευαισθησία σχετικά με το καλαίσθητο, το όμορφο, το ξεχωριστό.
Μιλώντας για ομορφιά, τα πρότυπα ομορφιάς ποικίλουν από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την τάση του ανθρώπου να κλίνει προς το ωραίο, είτε είναι αντικειμενικό, είτε υποκειμενικό. Τα κριτήρια διαφέρουν συχνά.
Ωστόσο, το παιδικό αυτό παιχνίδι με τον καθρέφτη, σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι είναι ανθρώπινο γνώρισμα και έχει για πολλούς σημασία. Φυσικά και για εμάς… Ισορροπώντας σε γόβες και προσαρμόζοντας το βλέμμα να θυμίζει κάτι από παραμύθι βαδίζαμε στη δική μας διαδρομή προς τον καθρέφτη!
P1030203

Advertisements

6 thoughts on “Παιδικά μάτια και καθρέφτες

 1. Σίγουρα δεν είναι η πιο σημαντική αξία η ομορφιά, αλλά δεν παύει να παραμένει αξία η καλαισθησία. Άλλωστε, υπάρχει η ανάγκη του αισθησιασμού, σύμφωνα με την ταξινόμηση των αναγκών κατά τον Murray, δηλαδή η αναζήτηση και η απόλαυση αισθησιακών εντυπώσεων.

   1. Ο Henry Murray(1893-1988) είχε κάνει μια ταξινόμηση 20 αναγκών (αισθησιασμού, άμυνας,αντενέργειας,απόρριψης,αποφυγής βλάβης,αποφυγής ταπείνωσης,αυτονομίας,επιθετικότητας,επίδειξης,επίτευξης,κατανόησης,κυριαρχίας,κοινωνικής συναναστροφής,παιχνιδιού,σεβασμού,για σεξ,στοργής,συμπαράστασης,τάξης,ταπείνωσης). Αν και έχει επικρατήσει η ιεράρχηση των αναγκών κατά τον Maslow, όπου στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι σωματικές ανάγκες, και μετά ακολουθούν η ανάγκη ασφάλειας, η ανάγκη για αγάπη, η ανάγκη εκτίμησης και στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η ανάγκη αυτοπραγμάτωσης.

 2. Τι όμορφο κείμενο…
  Πάντως τι ωραίες αναμνήσεις ξυπνά ο καθρέφτης και όλα αυτά τα παιχνίδια που κάναμε με τα μεγάλα κολιέ και τα καλλυντικά που δεν ξέραμε πως να χρησιμοποιούμε και αυτοσχεδιάζαμε..
  Πρέπει πάντως πάντα να θυμόμαστε πως δεν υπάρχουν καθρέφτες μαγικοί, μόνο μαγεία που περιμένει να προβληθεί απ’ τους καθρέφτες και υπάρχει μπόλικη μέσα στην ψυχή του καθενός.
  Καλό απόγευμα, γεμάτο χρώματα και όμορφες στιγμές σου εύχομαι να έχεις! 🙂

  1. Αυτό με τους μαγικούς καθρέφτες μου θύμισε την ιστορία της Χιονάτης! Αλλά πράγματι, καλύτερος καθρέφτης ενός ανθρώπου από την ψυχή του δεν υπάρχει!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s