Couchsurfing, ένας καναπές αρκεί!

Τον Αύγουστο πήγα σε ένα διαφορετικό πάρτυ.
Σε μια υπέροχη ταράτσα, κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, να βλέπουμε την πόλη να –μην;- κοιμάται και να γνωρίζουμε άτομα από διάφορες χώρες. Ήταν couchsurfers! Επειδή, ούτε και εγώ ήξερα τι σημαίνει αυτό, ρώτησα, έμαθα και τώρα θα σου εξηγήσω.

Πώς έχει η ιστορία. Το 2004 ξεκίνησε μια ιδέα, σύμφωνα με την οποία φιλοξενείς κάποιον “στον καναπέ σου” και εσύ φιλοξενείσαι κάποια άλλη στιγμή σε “κάποιου άλλου τον καναπέ”. Όπως θα δεις και στην επίσημη ιστοσελίδα, εδώ, είναι ένας τρόπος να διασχίσεις τον κόσμο που δεν μπορούν να τον “αγοράσουν τα χρήματα”.

couchsurfing_sforsummer.jpg

Σε περιποιούνται σα φίλο, άλλωστε, έχετε αρχίσει να γνωρίζεστε διαδικτυακά προτού πας, τους διαλέγεις και σε διαλέγουν, σε ξεναγούν στην πόλη, σου αποκαλύπτουν μικρά μυστικά, ξέρεις, αυτά που ελάχιστοι μόνο έχουν την τύχη να τα ανακαλύψουν και γενικότερα από τουρίστας μεταμορφώνεσαι σε “ταξιδιώτη”. Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνεις με διαφορετική ποιότητα τον τόπο που επισκέπτεσαι. Ορισμένοι χρησιμοποιούν την υπηρεσία μόλις για λίγο, μέχρι να αλλάξουν πτήση για άλλο μέρος, ώστε να περάσουν κάποιες ώρες έξω από το αεροδρόμιο, άλλοι για διακοπές, αλλά και κάποιοι για δουλειά μερικούς μήνες ή και περισσότερο!
Αν πάλι, διστάζεις ή έχεις τους δικούς σου λόγους να μη φιλοξενήσεις κάποιον, μπορείς είτε απλώς να φιλοξενηθείς, είτε να διαθέσεις τον χρόνο σου για να ξεναγήσεις κάποιον στο μέρος σου και να περάσετε χρόνο μαζί! Επιπλέον, οι couchsurfers διοργανώνουν εκδηλώσεις, πάρτυ (σαν αυτό που πήγα το καλοκαίρι), μαθήματα -μεταξύ τους- ξένων γλωσσών και ευρύτερα ανταλλαγή υπηρεσιών, αποτελούν μια μικρή κοινωνία.
Στο πάρτυ γνωρίσαμε τον Θόρστεν και τη Ναντίν από την Γερμανία, την Μαρία από την Αυστραλία, τον Άχμετ από την Αίγυπτο και πολλούς άλλους. Ένας, μάλιστα, Έλληνας κεφάτος κιθαρίστας, μας είπε ότι από τον καναπέ του πέρασαν 24 άτομα! Άλλοι, δεν φιλοξένησαν κάποιον ακόμη, μα συμμετέχουν στις διοργανώσεις της Αθήνας με ενθουσιασμό.
Εκείνο το βράδυ, υπό τους ήχους της κιθάρας και με το αεράκι να μας δροσίζει, ακούγοντας διάφορες γλώσσες γύρω μου, κυρίως, βέβαια αγγλικά για να συνεννοούμαστε όλοι, εντυπωσιάστηκα. Από την εμπιστοσύνη που δείχνουν ο ένας στον άλλο άγνωστο, από την αλληλεγγύη, την καλή πίστη και ακόμη καλύτερη διάθεση φιλοξενίας, γνωριμίας και εξυπηρέτησης κάποιου που μέχρι λίγο καιρό ούτε γνώριζες την ύπαρξή του! Τα παιδιά ισχυρίζονται ότι είναι καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους και ιδίως διαφορετικούς πολιτισμούς, χωρίς να αρνούνται ότι υπάρχουν και αστείες ιστορίες να διηγηθούν.
Με ένα διαβατήριο και έναν καναπέ μπορείς να σερφάρεις σε όλο τον πλανήτη, ποιος θα το περίμενε;

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Couchsurfing, ένας καναπές αρκεί!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s