Κλειδιά, κλειδαριές και εμπιστοσύνη

Μ’ άρεσαν τα κλειδιά. Περίτεχνα ή απλά, μικροσκοπικά ή μεγαλύτερα, πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον. Τι να ανοίγει, άραγε, το κάθε κλειδί;
Πόρτες, θυρίδες, ακόμη και μικρά ημερολόγια ή λευκώματα, συρτάρια, ντουλάπες, καρδιές και, ναι, ίσως και σεντούκια θησαυρών, πειρατικά ή μη…
keys_s_for_summer.jpg
Και τι να κρύβεται εκεί μέσα; Σίγουρα κάτι πολύτιμο. Κάτι ξεχωριστό. Κάτι μοναδικό. Εκτός από χρυσές λίρες και κρυφές φωτογραφίες, γράμματα εραστών και όρκους φιλίας… Αναμνήσεις, όνειρα, πόθοι, φόβοι, χαρές και ελπίδες.
Στο νου μου οι κλειδαριές συμβόλιζαν το μυστήριο, το μυστικό, την περιπέτεια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγματι, και την ασφάλεια. Την φροντιδα, την προστασία.
Όμως, αναρωτήθηκα, γιατί ο άνθρωπος να έχει ανάγκη να »κλειδώνει» κάθε τι δικό του; Ελλείψει εμπιστοσύνης. Αν ο καθένας σεβόταν την περιουσία του άλλου, σε υλικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο, δε θα γεννιόταν αυτή η ανάγκη προστασίας. Η ανάγκη να χωρίζεται το δικό σου από το δικό μου, να κατηγοριοποιείται και να διασφαλίζεται η εξουσία σου πάνω του, με το να το »κλειδώνεις». Το κρύβεις γιατί είναι δικό σου, για να μη στο στερήσει άλλος, για να μην το μοιραστείς με άλλον.
Και, να σε ρωτήσω, τι γίνεται όταν μια καρδιά κλειδώσει και εσύ κλειδωθείς απ’ έξω; Υπάρχουν, νομίζεις, ειδικοί κλειδαράδες, με δεκαψήφια ίδια νούμερα να έρθουν να σε σώσουν; Όχι… Ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει εμπιστευθεί σε λάθος χέρια το κλειδί, είτε να έχει χαθεί… Εσύ, μόνος σου πρέπει να βρεις τον μυστικό συνδυασμό και να ανοίξεις… Αλλιώς μένεις κλειδωμένος απ’ έξω… Αντίστοιχα μπορείς να πάθεις και εσύ με την δική σου, και μετά οι καλεσμένοι σου να μην ξέρουν πώς θα περάσουν.
Τα κλειδιά εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία μου. Ζητάω, ωστόσο, -και δίνω- περισσότερη εμπιστοσύνη.

Advertisements

6 thoughts on “Κλειδιά, κλειδαριές και εμπιστοσύνη

 1. Καμιά φορά βέβαια τα κλειδιά παραπλανούν. Νομίζεις πως θα σε οδηγήσουν σε κάτι πολύτιμο και τελικά ανακαλύπτεις κάτι απλό ή όχι τόσο αξιόλογο.
  Και έχουν και ένα κακό: Χάνονται εύκολα!
  Καλή εβδομάδα σου εύχομαι S 🙂
  Να περνάς όμορφα!

 2. Παράθεμα: Φτερό | S For Summer
 3. Θυμάμαι το ημερολόγιο,που είχα μικρή.Τι τόσο σημαντικό μπορεί να έγραφα;Κι όμως ήθελα να εξασφαλίσω την ιδωτικότητά μου…Δεν ήθελα κανείς να ξέρεις τι γράφω.Κι αυτή η μικρή κλειδαριά μου έδινε αυτή τη δυνατότητα…
  Την καρδιά μας πιστεύω,την κλειδώνουμε πολλές φορές-αν και γεννιόμαστε με την καρδιά ξεκλείδωτη,ανοιχτή σε όλους.Είναι τότε που είμαστε μικρά παιδιά.Όσο μεγαλώνουμε αρχίζουμε και βάζουμε λουκετάκια,μικρά στην αρχή και μετά μεγαλύτερα.Είναι που έρχεται η »γνώση» και χάνεται η »μακαριότητα»…
  Τυχεροί αν βρεθεί ένας καλός κλειδαράς να μας ξεκλειδώσει την καρδιά και τυχερός κι αυτός!Μπορεί μέσα να βρει ένα κρυμμένο θησαυρό!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s