Το θυμωμένο αγόρι


Από μικρός μεγάλωσες σε περιβάλλον μοναχικό. Δεν είχες κάποιον να σε επιβραβεύει, να σε καθοδηγεί, να σε ηρεμεί. Το αίμα σου πάντα έβραζε. Μέχρι που βρήκε το δρόμο του προς τα έξω. Την πρώτη φορά που γύρισες σπίτι με τα χείλη ματωμένα η αδελφή σου που τόσο σε αγαπά δεν έπαψε το κλάμα. Η μητέρα σου δεν ήξερε πώς να το διαχειριστεί. Ήταν και εκείνη μόνη. Μετά, όμως, το φαινόμενο έγινε συχνό. Κανόνας. Και ο κόμπος έσφιγγε το στομάχι της, στερώντας της τον ύπνο τα βράδια και τη χαρά τα πρωινά. Δεν πήγε στο σχολείο σου, δεν πήγε πουθενά. Δεν ήξερε. Θα πεις πώς δεν ήξερε, πώς ήταν δυνατό; Δε ζήτησε ποτέ βοήθεια. Φαίνεται, ωστόσο, στα μάτια σου ότι θα ήθελες να είχε ζητήσει. Ειδικά τη μέρα που η καρδιά σου σταμάτησε να χτυπά. Επειδή κάποιος που χτύπησες, την χτύπησε πολύ. Και έτσι, σταμάτησε να χτυπάει και η καρδιά της δικής σου μητέρας.
Στο διάδρομο του νοσοκομείου, ρωτάει έντρομη τους γιατρούς. Μιλάει τώρα με τις νοσοκόμες. Εύχεται να σε είχε μάθει να κάνεις το θυμό σου μελωδίες, στίχους σε τετράδια με γραμμές ή ζωγραφιές σε λευκά φύλλα ή τοίχους. Να κάνεις το θυμό σου διάλογο, να τον κάνεις υπομονή. Να μην τον αφήνατε να σε φιμώνει, να σε πικραίνει, να σε πληγώνει. Αλλά να τον μετατρέπατε σε ευκαιρία έκφρασης, σε δημιουργικότητα, σε νου ελεύθερο. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.
Μα μόλις άνοιξες τα μάτια σου και οι προσευχές της μητέρας σου εισακούστηκαν, τότε άλλαξαν πολλά μέσα της. Μέσα σου. Ζήτησε βοήθεια και όλα θα βρουν την λύση τους, ποτέ δεν είναι αργά, το συντομότερο, το καλύτερο, μα ναι, το λέει ξανά, ποτέ δεν είναι αργά. Και σ’ αγκαλιάζει. Και έτσι θα μπορείς και εσύ να διαβάσεις αυτές τις γραμμές. Και να μετατρέψεις πράγματι το θυμό σου σε δημιουργία, να τον νικήσεις, να τον διαχειρίζεσαι. Θα μπορείς λέγοντας τη δική σου ιστορία να βοηθήσεις τα παιδιά που ζουν τον ίδιο εφιάλτη που πέρασες και εσύ. Εσύ που ήσουν τυχερός και ξύπνησες εγκαίρως.

Advertisements

One thought on “Το θυμωμένο αγόρι

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s