Ο παγιδευμένος αναγνώστης

ta_biblia.jpg
Καθόταν με τις ώρες στο δρόμο και τα κοιτούσε. Το βλέμμα του άγγιζε την ράχη τους έξω από την ψυχρή, βουβή βιτρίνα. Κάθε πρωί καθώς πήγαινε στη δουλειά του, η συνάντηση αυτή του έδινε δύναμη. Κάθε απόγευμα που γυρνούσε ήταν ακόμη εκεί και αδημονούσαν να τον δουν. Γνωστά ονόματα, λες και ήταν φίλοι του, στους τίτλους, στα δερματόδετα καλύμματά τους, τον περίμεναν υπομονετικά και δεν έλλειπαν ποτέ από το ραντεβού τους. Ήταν εκεί. Πιστοί σύντροφοι στην αγάπη τους, στωικοί συνοδοιπόροι στην κοινή πια ζωή τους. Αμίλητοι παρατηρητές της καθημερινότητάς του.
Συχνά έμπαινε μέσα στο βιβλιοπωλείο και τα ξεφύλλιζε. Κάποιες φορές αγόραζε κάποια και τα έπαιρνε μαζί του στο σπίτι. Γίνονταν οι νέοι του συγκάτοικοι. Ήθελε να μοιράζεται την γνώση, την ομορφιά των βιβλίων. Με τους δικούς του. Αλλά δεν αφιέρωσε ποτέ χρόνο να αποκτήσει »δικούς του» ανθρώπους. Πάντα, μόνο, μόνος, διάβαζε. Αυτός και τα βιβλία.
Έβρισκε εκεί την κατανόηση, την ηρεμία, οι σελίδες του ήταν ο διάδρομος που οδηγούσε στο όνειρο και τα βαριά δερματόδετα εξώφυλλά τους έκλειναν μακρυά του την άχαρη πραγματικότητα. Ταξίδευε στους χρόνους και στους τόπους που εκείνος επέλεγε, μάθαινε τις γνώσεις που ήθελε και ζούσε διαφορετικά.
Όμως πώς ζεις κλειδώνοντας έξω από την καθημερινότητά σου την ανθρώπινη επαφή; Αυτήν τη ζεστή, την αληθινή. Με την ένταση και τον ενθουσιασμό, την χαρά και την προσπάθεια. Τις διαπροσωπικές σχέσεις, και ας είναι αυτές δύσκολες ή περίπλοκες. Έτσι και εκείνος, απομονώθηκε σταδιακά και δίπλα του τα βράδια υπήρχαν μόνο βιβλία. Σπουδαίοι ποιητές και συγγραφείς τον συντρόφευαν αλλά γερνώντας δεν είχε δίπλα του εγγόνια να τους σκιαγραφήσει το μυστικό μονοπάτι που οδηγούσε στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων. Να τα ξεφυλλίσουν παρέα δίπλα στο τζάκι, να τους τα χαρίσει και να τους τα αφιερώσει.
Ο Αναγνώστης μας, με τη σειρά του παγιδεύτηκε πίσω από αυτήν τη βιτρίνα που φύλασσε τα βιβλία στο δρόμο. Κάποιοι λένε τον έβλεπαν, μια σκιά θολή, δίπλα τους να ακουμπάει το τζάμι. Να τα ξεσκονίζει, να τα φυλλομετρά, ο ίδιος όμως ήταν πολύ σκονισμένος και ακόμη περισσότερο μόνος. Παγιδευμένος. Νομίζω αχνοφαίνεται στην φωτογραφία… Εσύ τον βλέπεις;

Advertisements

3 thoughts on “Ο παγιδευμένος αναγνώστης

    1. Αυτή η εκδοχή μ’ αρέσει πολύ! Πού ξέρεις, ξεφυλλίζοντας μπορεί να τον βρούμε, φαντάσου, ήδη διαβάσαμε την ιστορία του! 🙂 Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!

  1. Παράθεμα: Ο παγιδ&epsil...

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s