Πνευματική Ιδιοκτησία

Όταν μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με κάποιον, όταν τον μαθαίνεις όσα ξέρεις, να δέχεσαι και να δίνεις, να σιωπάς και να μιλάς, να αποκαλύπτεσαι και να αποκαλύπτεις. Μετά που φεύγεις από την ζωή του, που φεύγει από τη δική σου, άραγε τι δικαιώματα έχεις πάνω στα όσα »διάβασε», »άκουσε», »ένιωσε» πλάι σου; Χάρη σ’ εσένα;

Για τα ταξίδια που έκανε για να σε βρει, για τον ήχο της βροχής που πήγε να ακούσει από κοντά, για τα τραγούδια που έγραψε για εσένα, για τα γέλια που κάνατε μαζί, για τα μυστικά σου που του ξεκλείδωσες απλόχερα, για τις παραλίες που ονειρεύτηκε δίπλα σου.

Η ‘πνευματική ιδιοκτησία’ στις ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι στις νομικές υποθέσεις. Δε μπορείς να προστατευθείς μέσω της νομοθεσίας. Όλα ξαφνικά γίνονται ρευστά, εύθραυστα, έτοιμα να καταρρεύσουν. Δε μπορείς να ανατρέξεις σε αποφάσεις δικαστηρίων που θα σε δικαιώσουν, ή να προσλάβεις δικηγόρο να προασπιστεί τα δικαιώματά σου.

Όταν μοιράζεσαι σε μια φιλία, σε μια σχέση, κινδυνεύεις να χάσεις για πάντα το κομμάτι του εαυτού σου που έδωσες. Όμως, παράλληλα, κερδίζεις και τα κομμάτια που σου έδωσαν οι άλλοι. Αυτή η ανταλλαγή είναι όλη η ουσία. Αμοιβαία, ατέρμονη, ανεκτίμητη. Σε κάνει πιο δυνατό. Γίνεσαι άνθρωπος που βάδισε -έστω και ένα βήμα- πιο κοντά στον άλλον και αυτό μόνο πλούσιο μπορεί να σε κάνει. Άλλωστε, ούτε εκείνος μπορεί να διεκδικήσει τα πνευματικά του δικαιώματα σε ό,τι σου γνώρισε, σε ό,τι σου χάρισε, σε ό,τι έχεις πια μέσα σου, χάρη σ’ αυτόν. Ποιός νοιάζεται τώρα για πνευματική ιδιοκτησία?

intellectual_property.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Πνευματική Ιδιοκτησία

 1. Τι πρωτότυπη ανάρτηση. Ιδιαίτερη.
  Δεν ξέρω αν τίθεται θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας, πάντως σίγουρα στο τραπέζι πέφτει το επιχείρημα «ότι μοιράστηκες, το μοιράστηκες με την θέληση σου».
  Συμφωνώ πάντως σε ένα πράγμα. Πάντα πιο πλούσιος γίνεσαι, ακόμα και αν στιγμιαία θεωρείς πως «έχασες» κομμάτια σου!
  Να περνάς όμορφα S.
  Φιλιά πολλά! 🙂

  1. Drama Queen, έτσι είναι αυτά… Μακάρι οι ανθρώπινες σχέσεις να ήταν υγιείς, ισορροπημένες και να μην χρειαζόταν να τελειώσουν ποτέ! Αλλά κάθε φορά -κι ας τέλειωσαν- γινόμαστε πληρέστεροι από την όλη διαδικασία! Σ’ ευχαριστώ για το πέρασμα! Να είσαι πάντα »κερδισμένη» συναισθηματικά και πλουσιότερη μέρα με τη μέρα! 🙂

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s