Για εσένα που είσαι μανούλα

motherhood.jpg
Τι ωραίο συναίσθημα να είσαι μανούλα.
Το κείμενο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες του κόσμου, στην δική μου, στις ξαδέλφες μου, στις φίλες μου που έχουν γίνει ήδη, σε αυτή που περιμένει και στις υπόλοιπες που κάποτε θα γίνουν και, φυσικά, στις γιαγιάδες που είναι δυο φορές μητέρες!

Η σύγχρονη μάνα καλείται να συνδυάζει -επιτυχώς, παρακαλώ- πολλαπλούς κοινωνικούς ρόλους. Να είναι στο σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά και φροντίζοντας τα οικειακά θέματα, οικονομικά, δουλίτσες, να εργάζεται, ταυτόχρονα, ή να σπουδάζει και να είναι σύντροφος. Παράλληλα, είναι γυναίκα, ή κορίτσι ακόμη, και έχει να καλύπτει και τις ατομικές τις ανάγκες.

Νομίζω ότι το μυστικό, διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του χρόνου και στο ότι ξεπερνάς το εγώ και πυξίδα σου γίνεται το εμείς. Βασική αρχή κάθε υγειούς, ειλικρινούς σχέσης αγάπης.
Το ότι δεν πρόλαβες να κάνεις την γυμναστική σου το πρωί για να πας την μικρή στον παιδικό σταθμό, ή ότι δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ γιατί ο γιος σου ήθελε αγκαλίτσες, ή το λινό τραπεζομάντηλο γεμάτο σάλτσα από τα μακαρόνια, το μουτζουρωμένο χαλί, ή το καινούριο σου κραγιόν πασαλειμένο πάνω στο παιδικό της μουτράκι, ή ο ζωγραφισμένος τοίχος είναι μικρές λεπτομέρεις. Η όλη εικόνα είναι πίσω από το πηγαίο γέλιο του παιδιού, από τα φιλιά που θα σε γεμίσει και από το βλέμμα του που ψάχνει το δικό σου μόλις ξυπνήσει για να το καλημερίσεις! Τα παιχνίδια που κάνετε, τα πραγματάκια που του μαθαίνεις και τα όσα αυτό σε διδάσκει για την ζωή και την μητρότητα, την οικογένεια και την ανιδιοτελή δίχως όρια αγάπη.

Συγχαρητήρια λοιπόν, σε όλες τις μαμάδες, που τα προλαβαίνουν και τα καταφέρνουν και τα φέρνουν βόλτα. Είτε έχουν ένα ή δέκα παιδιά, είτε είναι αγόρια ή κορίτσια, είτε μικρά ή μεγάλα, δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα οδηγήσετε να μεγαλώσουν υγιή, ισορροπημένα και χαρούμενα! Να τους δείξετε με το παράδειγμα και την στοργή σας να είναι δημιουργικά, αυτόνομα και χρήσιμα στην κοινωνία, να μάθουν να ζουν ευτυχισμένα. Να προσφέρουν, να επιβιώνουν, να κυνηγούν τα όνειρά τους και να είναι αισιόδοξα! Να γίνουν οι καλοί γονείς του αύριο! Οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι τρυφεροί σύντροφοι, ο γιος και η κόρη που θα σας αγαπούν για πάντα. Και θα τους αγαπούν και οι άλλοι.

Και εσείς που δεν είστε μαμάδες, θυμηθείτε τους γονείς σας και δώστε τους ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά. Νομίζετε δε θέλουν να τους δείχνουμε πόσο τους αγαπάμε;

Advertisements

2 thoughts on “Για εσένα που είσαι μανούλα

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s