Αλλιώτικο Σπανακόρυζο

Λοιπόν, θυμάμαι ότι δεν μου άρεσε το σπανακόρυζο. Μη φανταστείς, δυο φορές το είχα φάει.
Στο πλαίσιο, όμως, των πειραματισμών μου με την κουζίνα και τα λαχανικά, έφτιαξα κάτι που με κάλυψε γευστικά και είναι και απολύτως θρεπτικό! Και εύκολο, να τα λέμε αυτά! Επειδή έχει σπανάκι και ρύζι, το ονόμασα σπανακόρυζο, μα είναι μια διαφορετική εκδοχή, όπως θα διαπιστώσεις. Χωρίς λεμόνι, χωρίς ντομάτα. Άρα με χαμηλότερη οξύτητα και πιο ισορροπημένη -για τα γούστα μου- γεύση. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, δε λένε;
Ας αφήσουμε, όμως, τα λόγια και ας μπούμε στην πράξη!

Να τι θα χρειαστείς (για δυο μερίδες):
-1,5 φλιτζάνι ρύζι
-1/2 κιλό σπανάκι (βάλε και 1 αν θες, ακόμη καλύτερα!)
-1 πράσο
-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
-1 κρεμμύδι ξερό (δεν είχα, αλλά οι μαμάδες όλου του κόσμου, λένε να βάλεις)
-1/4 ματσάκι βασιλικό (εδώ, οι μαμάδες όλου του κόσμου είναι επιφυλακτικές, αν θες δοκίμασέ το!)
-2 κουταλάκια ελαιόλαδο (έβαλα vegetable oil, είναι πιο ελαφρύ)
-1 κουταλάκι βιτάμ
-αλάτι, πιπέρι (φρέσκοτριμμένα πάντα!)
Κόβεις σε μεσαία κομμάτια τα λαχανικά, τα ρίχνεις όλα εκτός από το σπανάκι στην κατσαρόλα με το λάδι να ροδίσουν. Έπειτα, αλατοπιπερώνεις.

Συμπληρώνεις το σπανάκι, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Τώρα ήρθε η ώρα για το ρύζι. Αφού το ξεπλύνεις, το ρίχνεις μέσα και ανακατεύεις.

Χρειάζεται περίπου 2,5 φλυτζάνια βραστό νερό. Χαμηλώνεις τη φωτιά, κλείνεις την κατσαρόλα και το αφήνεις να σιγοβράσει. Εν τω μεταξύ, πρέπει να το ελέγχεις και να συμπληρώνεις πού και πού -βραστό πάντα- νεράκι. Περίπου σε 20 λεπτά θα είναι έτοιμο!

Όταν το νερό έχει απορροφηθεί και το ρύζι έχει βράσει, ρίχνεις ακόμη λίγο τριμμένο πιπέρι, βασιλικό και το βιτάμ με γρήγορες κινήσεις. Το αλλιώτικο σπανακόρυζο είναι έτοιμο! Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο σπανάκι και ρόκα και τριμμένη παρμεζάνα (ή όποιο σκληρό τυρί σ’ αρέσει!).

Advertisements

7 thoughts on “Αλλιώτικο Σπανακόρυζο

  1. Να σου πω την αλήθεια εγώ μόνο με ντομάτα το ήξερα αλλά επειδή μου αρέσει γενικώς να πειραματίζομαι με τα φαγητά , θα το δοκιμάσω. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    Καλησπέρα!

    1. Melita, welcome back! Καιρό είχαμε να σε ακούσουμε στην παρέα μας! Πράγματι είναι ελαφρύτερο και πιο κοντά στις αγαπημένες μου γεύσεις. Σήμερα πειραματίζομαι με τις μπάμιες οπότε σύντομα θα μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα. Περιμένω να μας πεις πώς σου φάνηκε το ελληνικό μας «ριζότο» με σπανάκι!

  2. Λοιπόν κοριτσάκι το έκανα το Σαββάτο και περιττό να σου πω ότι ήταν εκπληκτικό!
    Δεν το περίμενα ότι θα ήταν τόσο νόστιμο, οπότε μπήκε στις συνταγές μου χαλαρά.
    Σε φιλώ!

    1. Μελίτα μπράβο σου! Ωραία νέα, πολύ χαίρομαι! Θα το ξαναφτιάξω αύριο, και εδώ έχει γίνει ανάρπαστο το ελαφρύ πείραμα και το επαναλαμβάνω μια φορά στις 10 μέρες οπωσδήποτε. Επίσης, βάζω καστανό ρύζι. Έχεις καμιά αλλαγή/ιδέα να μας προτείνεις?

      1. Συνήθως πρέπει να τσεκάρω αρκετά πριν τις γεύσεις πριν πειραματιστώ, οπότε θα σου πω την επόμενη φορά.
        Φιλιά!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s