Μακαρόνια με κιμά και μυρωδικά

Μακαρόνια με κιμά

Θα σου φτιάξω μακαρόνια με κιμά για να φας. Κόσμος  πολύς, τότε, γύρω στα 90ies, φανταζόταν να τρώει ένα σπιτικό πιάτο με αχνιστά μακαρόνια με κιμά από τα χεράκια του Ρουβά.
Όταν ήμουν μικρή, δε μου άρεσαν καθόλου τα μακαρόνια με κιμά. Και νόμιζα ότι δε μου άρεσαν γενικά τα μακαρόνια. Και ξαναέφαγα στις αρχές του Γυμνασίου (μακαρόνια) και από τότε κατάλαβα ότι απλώς δε μου άρεσε ο κιμάς, και άρχισα να τρώω φανατικά μακαρόνια (χωρίς κιμά). Μεγαλώνοντας και άλλο (πέρα από το Γυμνάσιο) άρχισα να τρώω και το κρέας. Και τώρα τρώω και κρέας και μακαρόνια και κιμά και μακαρόνια με κιμά.
Μακαρόνια με κιμά. Μια κλασική συνταγή, εδώ, στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη η παραλλαγή τους είναι μακαρόνια με κεφτεδάκια, ενώ, η αντιστοιχία στην Ασία είναι η εξής: κιμάς, κάρυ, νούντλς. Μακαρόνια με κιμά, τα κλασικά, η αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου. Το συμπέρασμα; Όλος ο κόσμος αγαπά τα μακαρόνια με κιμά, σε οποιαδήποτε παραλλαγή τους.

Μακαρόνια με κιμά και μυρωδικά

Εδώ θα φτιάξουμε λίγο διαφορετικά μακαρόνια με κιμά και πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά. Γιατί ξέρω πώς σ’ αρέσει η κλασική κουζίνα με μια μικρή δόση πειραματισμού κι έτσι αγαπάς τις παραλλαγές μου!

makaronia me kima s for summer

Να τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες) για τα μακαρόνια με κιμά και μυρωδικά:

-1/2 πακέτο ζυμαρικά (προτείνουμε σπαγγέτι ό,τι νούμερο θες/έχεις μα χρησιμοποιήσαμε λινγκουίνι)
-500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
-1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 τριμμένο καρότο
-1 κούπα χυμό τριμμένης ντομάτας
-1 κ. σ. πάστα ντομάτας (ή πελτέ ή κέτσαπ, αν και θα σου πρότεινα να την αποφύγεις)
-μικρά γλυκά ντοματίνια ή μια μεγάλη ντομάτα κομμένα σε κύβους
-1/4 κούπα ελαιόλαδο
-1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
-1 ποτηράκι νερό (κι αν χρειαστεί συμπληρώνεις)
-1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή βασιλικό ή μαϊντανό (προαιρετικά)
– 1 ξύλο κανέλα
-1 κ. σ. πάπρικα γλυκειά
-1 κ. γ. μπούκοβο
-1 κ. γ. ζάχαρη
-1 κ. σ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
-1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
-αλάτι, πιπέρι στις αναλογίες της αρεσκείας σου

Σε αντικολλητικό τηγάνι που καίει ρίχνεις το μισό λάδι ρίχνεις πιπέρι, το τριμμένο σκόρδο και το μπούκοβο και έπειτα τσιγαρίζεις το κρεμμύδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να γίνεται διαφανές προσθέτεις το σκόρδο και το τριμμένο καρότο. Έπειτα προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις με γρήγορες και συνεπείς κινήσεις ώστε να μη σβολιάσει. Θέλει τέχνη. Και υπομονή. Όπως τα πάντα στην μαγειρική.

Ανεβάζεις λίγο τη θερμοκρασία και σβήνεις τον κιμά με το κρασί (δεν είχα, έβαλα βότκα και βγήκε μια χαρά!). Το αφήνεις να εξατμιστεί. Προσθέτεις όλα την πάπρικα, την φρέσκια ντοματούλα και την σάλτσα ντομάτας (με τον πελτέ και τον κύβο λαχανικών ή χωρίς). Ρίχνεις τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνεις, και σιγοψήνεις. Αν κρίνεις ότι χρειάζεται συμπληρώνεις λίγο νερό. Δοκιμάζεις να δεις πώς σου φαίνεται η αναλογία των μπαχαρικών και αν θες συμπληρώνεις.

Ενώ ο κιμάς και η σάλτσα σου ετοιμάζονται βάζεις τα μακαρόνια σε νερό που βράζει και τα αφήνεις στην υψηλότερη θερμοκρασία για περίπου 9 λεπτάκια (εκτός αν δε σ’ αρέσουν al dente οπότε και βράζεις λίγο παραπάνω μα λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας τους) αφού τα αλατίσεις επαρκώς.

Ήρθε η ώρα να συναντήσουν τα μακαρόνια σου τον κιμά τους. Σουρώνεις τα μακαρόνια τσιγαρίζεις αν θες σε δυο τρεις κουταλιές λαδάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σερβίρεις. Από πάνω προσθέτεις την σάλτσα να πάρουν μαζί μια βράση. Ρίχνεις κόλιανδρο (ή βασιλικό ή μαϊντανό, όποιο είναι το μυρωδικό μας) και αν θες (δε θες;) σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο τυρί της αρεσκειάς σου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Αν θες, συνοδεύεις τα μακαρόνια με κιμά και μυρωδικά με το ίδιο κρασί που προσέθεσες στην σάλτσα. Ταιριάζει πολύ! Και μια σαλάτα στο πλάι και το πλήρες γεύμα σου είναι έτοιμο!

Και καλή σου απόλαυση!

Advertisements

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s