Μακαρόνια με κιμά και μυρωδικά

Θα σου φτιάξω μακαρόνια με κιμά για να φας. Κόσμος  πολύς, τότε, γύρω στα 90ies, φανταζόταν να τρώει ένα σπιτικό πιάτο με αχνιστά μακαρόνια με κιμά από τα χεράκια του Ρουβά.
Όταν ήμουν μικρή, δε μου άρεσαν καθόλου τα μακαρόνια με κιμά. Και νόμιζα ότι δε μου άρεσαν γενικά τα μακαρόνια. Και ξαναέφαγα στις αρχές του Γυμνασίου (μακαρόνια) και από τότε κατάλαβα ότι δε μου άρεσε απλώς ο κιμάς, και άρχισα φανατικά να τρώω μακαρόνια (χωρίς κιμά). Μεγαλώνοντας και άλλο (πέρα από το Γυμνάσιο) άρχισα να τρώω και το κρέας. Και τώρα τρώω και μακαρόνια και κιμά και μακαρόνια με κιμά.
Μακαρόνια με κιμά. Μια κλασική συνταγή, εδώ, στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη η παραλλαγή τους είναι κεφτεδάκια με μακαρόνια, ενώ, η αντιστοιχία στην Ασία είναι η εξής: κιμάς, κάρυ, νούντλς. Μακαρόνια με κιμά, τα κλασικά, η αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου. Το συμπέρασμα; Όλος ο κόσμος αγαπά τα μακαρόνια με κιμά, σε οποιαδήποτε παραλλαγή τους.
Εγώ, θα σου φτιάξω λίγο διαφορετικά μακαρόνια με κιμά και πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά και σποράκια. Γιατί ξέρω πώς αγαπάς τις παραλλαγές μου!

makaronia me kima S For Summer

Να τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες):
-Μισό πακέτο σπαγγέτι (ό,τι νούμερο θες/έχεις)
-400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
-1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 κούπα χυμό τριμμένης ντομάτας
-1 κ. σ. πάστα ντομάτας (ή κέτσαπ)
-μικρά ντοματίνια ή μια μεγάλη ντομάτα κομμένα σε κύβους
-1/4 κούπα ελαιόλαδο
-1/2 κούπα κρασί κόκκινο
-1 κούπα νερό
-2 κ. σ. ηλιόσπορους
-2 κ. σ. λιναρόσπορο
-1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
– 1 κ. γ. κανέλα
-1 κ. γ. πάπρικα γλυκειά
-1/2 κ. γ. κύμινο
-1 κ. γ. ζάχαρη
-αλάτι, πιπέρι στις αναλογίες της αρεσκείας σου

Ζεσταίνεις το μισό λάδι στο αντικολλητικό σου τηγάνι σε μέτρια φωτιά και έπειτα τσιγαρίζεις το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να γίνεται διαφανές προσθέτεις το σκόρδο που είτε θα βάλεις οκόκληρο είτε πολτοποιημένο. Έπειτα προσθέτεις τον κιμά και ανακατεύεις με γρήγορες και συνεπείς κινήσεις ώστε να μη σβολιάσει. Θέλει τέχνη. Και υπομονή. Όπως τα πάντα στην μαγειρική.

Ανεβάζεις λίγο τη θερμοκρασία και σβήνεις τον κιμά με το κρασί (δεν είχα, έβαλα βότκα και βγήκε μια χαρά!). Το αφήνεις να εξατμιστεί. Προσθέτεις όλα τα μπαχαρικά και την σάλτσα ντομάτας (με τον πελτέ ή χωρίς). Ρίχνεις τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνεις και όταν βλέπεις ότι κοντεύει το μείγμα σου να στεγνώσει ρίχνεις λίγο από το νεράκι και σιγοψήνεις. Δοκιμάζεις να δεις πώς σου φαίνεται η αναλογία των μπαχαρικών και αν θες συμπληρώνεις. Ρίχνεις ματιές και όποτε το νερό τελειώνει προσθέτεις λίγο ακόμη με το μάτι και αν χρειάζεται λίγο από το ελαιόλαδο. Βάζεις και την φρεσκοκομμένη ντοματούλα σου.

Ενώ ο κιμάς και η σάλτσα σου ετοιμάζονται βάζεις τα μακαρόνια σε νερό που βράζει και τα αφήνεις στην υψηλότερη θερμοκρασία για περίπου 9 λεπτάκια (εκτός αν δε σ’ αρέσουν al dente οπότε και βράζεις λίγο παραπάνω μα λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας τους) αφού τα αλατίσεις επαρκώς.

Ήρθε η ώρα να συναντήσουν τα μακαρόνια σου τον κιμά τους. Σουρώνεις τα μακαρόνια αφήνοντας στην κατσαρόλα λίγο νεράκι, ρίχνεις δυο τρεις κουταλιές λαδάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτεις τη σάλτσα με τα σποράκια να πάρουν μαζί μια βράση. Ρίχνεις κόλιανδρο (το μυρωδικό μας) και αν θες (θες!) σερβίρεις με φρεσκοτριμμένο τυρί της αρεσκειάς σου!

Αν θες συνοδεύεις το πιάτο σου με κρασί σαν αυτό που έβαλες στην σάλτσα. Όπως και να έχει, καλή σου απόλαυση!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s