Πουρές κολοκύθας

Η πορτοκαλί κολοκύθα είναι το μαγικό χαρτί μου στις φθινοπωρινές συνταγές. Και κατ’ επέκταση, ο κρυφός, αφανής ήρωας είναι ο πουρές κολοκύθας. Η κολοκύθα με γυρνάει χρόνια πριν που η γιαγιά μου έφτιαχνε διάφορα γλυκά με ταμπουρά, όπως έλεγε, γλυκά απλά, παραδοσιακά, με λίγα υλικά και πολλή αγάπη. Θα έφτιαχνε και εσένα η γιαγιά σου κάτι παρόμοιο: γλυκειά κολοκυθόπιτα, ή κάτι σαν κρέπες με γέμιση κολοκύθας, ή κάτι άλλα γλυκάκια ψημένα στο φούρνο με κολοκύθα και μέλι, ή τηγανίτες με κολοκύθα ή ψητή κολοκύθα με ζάχαρη άχνη.

Για να φτιάξεις σύγχρονα ή παραδοσιακά γλυκά όπως της γιαγιάς με κολοκύθα, ή κολοκυθόσουπα, ή κολοκυθόπιτα, πολλές θα είναι οι (ιδίως αμερικάνικες) συνταγές που θα σε καλούν να χρησιμοποιήσεις πουρέ κολοκύθας. Πού θα τον βρεις, λοιπόν, τον πουρέ κολοκύθας στην Ελλάδα του σήμερα; Θα τον βρεις στην κουζίνα σου. Ναι, μην εκπλήσσεσαι. Θα τον φτιάξεις με τον πιο εύκολο τρόπο, δε θα έλεγα καν ότι είναι συνταγή. Βρήκα διάφορες παραλλαγές στο διαδίκτυο, όπως εδώ, εδώ ή εδώ και ακολούθησα τις πιο απλές οδηγίες.

Πάρε μια δυο κολοκύθες, ανασκουμπώσου και ξεκινάμε!

Να τι θα χρειαστείς:
-1 κολοκύθα

Pumpkin Puree Πουρές Κολοκύθας S For Summer
Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πλένεις και κόβεις την κολοκύθα στη μέση, αφαιρείς τα σποράκια (τα οποία και σε επόμενη συνταγή θα σου δείξουμε πώς να τα ψήσεις για να τα καταναλώσεις!) και την βάζεις σε ένα ταψάκι που θα έχεις στρώσει με λαδόκολλα.

Ψήνεις για 35-45 περίπου λεπτά στους 180, στα 20 λεπτά δες την πορεία της, και αν χρειαστεί αναποδογύρισέ την. Σε άλλες συνταγές λέει να είναι η σάρκα εκτεθειμένη, σε άλλες πάλι την θέλουν να ακουμπάει στη λαδόκολλα. Εγώ την γύρισα και από τις δυο πλευρές και ήταν μια χαρά. Φρόντισε όταν την βγάλεις από τον φούρνο να μπορείς να την τρυπήσεις εύκολα με ένα πηρούνι. Αν όχι, άφησέ την λίγα λεπτά ακόμη για να ψηθεί σωστά.

Έπειτα, κάποιες συνταγές λένε να ρίξεις λίγο αλατάκι (το απέφυγα). Αφού την ξεφλουδίσεις με ιδιαίτερη ευκολία, καθώς μαλακώνει και καθαρίζεται πολύ εύκολα μετά το ψήσιμο, την σκουπίζεις για να απομακρύνεις τυχόν υγρασία και την κόβεις σε κυβάκια και την ρίχνεις στο μούλτι να πολτοποιηθεί. Διάβασα κάπου ότι αν χρειαστεί προσθέτεις μια κουταλίτσα νερό, εμένα δε χρειάστηκε, το μείγμα και ο πουρές ήταν επαρκώς ενυδατωμένα.

Και ο πουρές της κολοκύθας σε λιγότερο από μια ώρα, είναι έτοιμος. Έπειτα τον χρησιμοποιείς σε κάθε λογής συνταγή μπορεί να βάλει ο νους σου. Ακολουθούν μερικές συνταγές τις επόμενες εβδομάδες για να τον χρησιμοποιήσεις, όπως Μπράουνι με κολοκύθα, ή Μπισκοτάκια με κολοκύθα, ή Cupcakes με κολοκύθα, ή σούπα με κολοκύθα. Τέλεια;

Μπορείς να αποθηκεύσεις τον πουρέ της κολοκύθας σου στο ψυγείο για 3-4 ημέρες κλεισμένο σε αεροστεγές σκεύος ή και στην κατάψυξη για ένα μήνα.

Και καλή σου απόλαυση!

3 thoughts on “Πουρές κολοκύθας

  1. Παράθεμα: Halloween | S For Summer

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s