Μπάρες Δημητριακών

Οι πιο νόστιμες μπάρες δημητριακών, από τα χεράκια σου. Τις λατρέυω. Τις τρώω στο σπίτι, τις παίρνω μαζί μου στις καθημερινές δραστηριότητες. Ιδανικές για μετά την προπόνησή σου. Αγόραζα έτοιμες από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μέχρι που τις έφτιαξα και είδα πόσο απλή είναι η διαδικασία και πόσο πιο νόστιμες γίνονται τελικά οι χειροποίητες μπάρες μου. Περνάς λιγότερο από μισή ώρα στην κουζίνα για να φτιάξεις ένα ταψάκι (20χ30). Ύστερα, τις φυλάς στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη, εγώ την προτιμώ, ή τις καταναλώνεις άμεσα!

Το τελευταίο, και κυριότερο, επιχείρημα για να σε πείσω να φτιάξεις τις δικές σου μπάρες δημητριακών είναι ότι θα ξέρεις τα υλικά που χρησιμοποιείς και έτσι θα φροντίζεις τον οργανισμό σου και το περιβάλλον επιλέγοντας και δημιουργώντας μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ή έστω λιγότερο επιβαρυμένα. Μπάρες δημητριακών για πρωινό, μπάρες δημητριακών για δεκατιανό, μπάρες δημητριακών για απογευματινό ή μπάρες δημητριακών αντί για γλυκό. Να μερικές μόνο επιλογές για τις μπάρες δημητριακών, για το σχολείο, τη δουλειά, την εκδρομή ή τη βόλτα. Για σένα που σ’ αρέσει να φτιάχνεις νόστιμες και υγιεινές λιχουδιές που σε βοηθούν να έχεις ενέργεια.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη, φυσικά, χαχα, από το Kitchen Lab εδώ, με κάποιες αλλαγές.

Να τι θα χρειαστείς:

-400 γρ. ταχίνι (δοκίμασα και με ολικής)
-180 γρ. μέλι θυμαρίσιο
-125 γρ. κουβερτούρα υγείας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
-200 γρ. ξηρούς καρπούς σπασμένους σε μεγάλα κομμάτια (φυστίκια Αιγίνης, κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα φουντούκια, καρύδα)
-80 γρ. σπιτική γκρανόλα
-200 γρ. βρώμη
-80 γρ. κράνμπερυ αποξηραμένα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
-80 γρ. σταφίδες
-10 γρ. λιναρόσπορο
-10 γρ. σπόρους chia
-10 γρ. κολοκυθόσπορο
-10 γρ. ηλιόσπορο

S For Summer Cereal Bars

Αν κάποιο από τα υλικά, όπως τους σπόρους ή τα αποξηραμένα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς δεν σου αρέσει ή δεν έχεις εύκαιρο μη φοβάσαι πως δε θα φτιάξεις σπιτικές μπάρες. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο. Αντίστοιχα, και με τη σπιτική γκρανόλα, που θα σου έλεγα να φτιάξεις καθώς είναι πεντανόστιμη, αν δεν έχεις μπορείς να την αντικαταστήσεις με δημητριακά του εμπορίου (το αποφεύγω για να χρησιμοποιώ πρώτες ύλες που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.)

Η διαδικασία παρασκευής είναι εξαιρετικά απλή, ιδίως, αν αναλογιστείς την μεστή και γεμάτη, γήινη και γλυκειά γεύση που θα έχουν οι  μπάρες δημητριακών ή καλύτερα οι μπάρες βρώμης σου.

Λιώνεις τη σοκολάτα (σε μπεν μαρί, ή σε φούρνο μικροκυμάτων, για να επιταχύνεις τη διαδικασία κόψε τη σοκολάτα σου σε μικρά κομματάκια).
Σε μεγάλο δοχείο ανακατεύεις το μέλι με το ταχίνι, προσθέτεις τη σοκολάτα, τους σπόρους και ύστερα τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, τα αποξηραμένα φρούτα και τελευταία τη γκρανόλα.
Ανακατεύεις καλά και απαλά.
Απλώνεις το μείγμα σου στο ταψάκι αφού το έχεις καλύψει με μεμβράνη. Τυλίγεις με μεμβράνη και ισιώνεις την επιφάνεια.
Αν θες αφήνεις γκρανόλα να ρίξεις από πάνω (προτιμώ να την αφήνω στο εσωτερικό για να μην γίνονται εύθραυστες οι μπάρες δημητριακών μου ύστερα). Τοποθετείς το μείγμα για τις μπάρες βρώμης στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σταθεροποιηθεί και τέλος, κόβεις ισομερή κομμάτια στο μέγεθος της αρεσκείας σου.

Tip: Οι μπάρες δεν έχουν μεγάλη ανοχή στη ζέστη, γι’ αυτό και προτιμώ να τις αποθηκεύω στην κατάψυξη. Όσο πιο μεγάλο το πάχος τους (αν χρησιμοποιήσεις ίσως μικρότερο ταψάκι) τόσο πιο εύκολα θα διατηρούνται εκτός ψυγείου.

Και καλή σου απόλαυση!

2 thoughts on “Μπάρες Δημητριακών

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s