Ικαριώτικα Πανηγύρια!

Ικαρία

Χρόνια προσπαθούσαμε να πάμε. Φέτος τα καταφέραμε. Και θέλουμε κι άλλο!
Για τις ομορφιές του νησιού, το πράσινο και τις θάλασσες, το φαγητό, τους Ικαριώτες και τους χαλαρούς ρυθμούς μιλάμε εδώ. Τώρα θα μιλήσουμε για τα Ικαριώτικα Πανηγύρια!

Για τα πανηγύρια

Ότι θα πας σε πανηγύρι στην Ικαρία, το παίρνουμε ως δεδομένο. Όλοι λένε, να πας και σε δύο πανηγύρια την ίδια μέρα (νύχτα). Τσεκ. Το δοκιμάσαμε και στο συστήνουμε.

ikaria s for summer

Πού θα πάτε;

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Όταν ξυπνήσεις, ρωτάς πού έχει πανηγύρι; Ακούς, ένα, δυο, τρία μέρη. Μετράς, ένα, δύο, τρία πανηγύρια. Η Ικαρία είναι μεγάλη και το γλέντι ακόμη μεγαλύτερο. Μετά από συνέλευση ή και στην τύχη, δεν έχει και μεγάλη σημασία, αποφασίζετε. Κοιμάστε δυο τρεις ωρίτσες για να αντέξετε μέχρι να χαράξει στο Αιγαίο και ετοιμάζεστε. Το πανηγύρι σας περιμένει. Αν έχεις βάλε κλειστά παπούτσια, θα με θυμηθείς. Α, και ένα ζακετάκι να πάρεις για τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πώς θα πάτε;

Είτε με το αμάξι σας, είτε με κάποιο άλλο,  ο δρόμος για το Ικαριώτικο πανηγύρι, αφού χαθείτε πρώτα, θα βρεθεί. Λογικά λίγα χιλιόμετρα πριν το πανηγύρι θα βρεις κάποιο γκρεμό να παρκάρεις κάπου. Ναι, μη γελάς, κάπως έτσι θα γίνει. Ανάμεσα σε πεύκα, βράχια και –α το είπαμε ήδη;- γκρεμό. Μετά στο σκοτάδι, ελπίζω να έχεις κινητό για φακό, θα σε οδηγούν οι ήχοι από τα βιολιά για να φτάσεις στην πλατεία όπου το μικρό ή μεγάλο πανηγύρι θα διαδραματίζεται. Ζεις τη μικρή σου περιπέτεια και η αδρεναλίνη ξεκινάει να ρέει.

Πού θα κάτσετε;

Ε και να, φτάσατε στο περιβόητο πανηγύρι. Παρατηρείς γύρω σου. Πολλά πρόσωπα, πολλοί ήχοι, πολλές μυρωδιές. Φίλοι προτείνουν να πας νωρίς να βρεις να κάτσεις. Αν έχεις φίλους που πήγαν νωρίς, κάτσε κοντά τους. Αν όχι, και πας αργά, θα κάνεις νέους φίλους με τους οποίους θα μοιραστείς το τραπέζι και αρκετές ιστορίες από τη ζωή σας, χορό και αγκαλιές πρωτού ακόμη ξημερώσει. Αλλά μη σε απασχολεί πολύ, το περισσότερο βράδυ σου θα το περάσεις στην πίστα. Γι’ αυτό πήγες, άλλωστε, στην Ικαρία.

Νηστικό Αρκούδι

Ύστερα, σειρά έχει η ουρά. Για τα απαραίτητα. Το νέκταρ και την αμβροσία. Αν έχεις φίλους, αυτούς που θα είναι προνοητικοί και θα έχουν φτάσει νωρίτερα στο πανηγύρι, θυμάσαι, θα τα έχουν φέρει ήδη αυτοί αυτά για σένα. Αν όχι, θα περιμένεις. Και θα περιμένεις. Στην ουρά, είπαμε. Θα γυρίσεις με έναν τεράστιο δίσκο (μου θύμισε τη φοιτητική λέσχη) με φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές. Τιπ, έμαθα ότι τα έσοδα διατίθενται στους δήμους για εξωραϊστικούς και άλλους πολιτιστικούς σκοπούς. Όμως, πολλοί φέρνουν και δικά τους μπουκάλια και συμπληρώνουν τα πλαστικά ποτήρια με τσίπουρο, ρακί, ούζο και κάθε λογίς σφηνάκια για τα διαλείμματα από το χορό.

Και τώρα;

Οι πρώτες νότες που ακούς. Σε ξεσηκώνουν. Ανάμεσα σε ντόπιους και σε ταξιδιώτες, κάπου εκεί είσαι και εσύ. Με ένα χαμόγελο. Και μια έξαψη. Κατσικάκι, καριώτικο κρασί, ζαμπούνα και το χώμα να σε τυλίγει σα σε διονυσιακή ομίχλη. Σηκώνεσαι. Δεμένος με τον διπλανό σου σε μια μαγευτική συνοχή, λικνίζεσαι και τραντάζεσαι, κάποιον θα πατήσεις, κάποιος θα σε πατήσει, κάνεις τις γνωριμίες σου και αγκαλιάζεσαι για να χωρέσει κι άλλος, κι άλλος στον κύκλο σας που θα γίνει σαλιγκάρι. Η τάβλα φιλοξενεί τις τσάντες και τα ποτά σας που όλο τελειώνουν και όσους θέλουν κάπως κάπου να ξαποστάσουν από το χορό. Αυτό είναι το πανηγύρι. Το ζεις. Είτε με φωνές και μουσικές πιο παραδοσιακές  -τα λατρεύω αυτά τα πανηγύρια-, είτε λίγο πιο εμπορικά, θα χορέψεις, θα ξεσκάσεις, θα ιδρώσεις. Θα γίνεις ένα με την Ικαρία.

Ικαριώτικος ο παλαιός

Ικαριώτικος. Ο παραδοσιακός. Ως άλλη ιαχή πολέμου τα πρώτα γυρίσματα καλούν τον κάθε έναν στη μάχη. Τα τραπέζια αδειάζουν. Η πλατεία γεμίζει. Αναρωτιέσαι, χωράει τόσος κόσμος; Ναι χωράει. Αν δεν ξέρεις να χορεύεις και θέλεις να χορέψεις, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ξέρεις να χορέψεις και θέλεις να χορέψεις μπορεί να νιώσεις ότι δε χωράς, το κόλπο είναι να πηγαίνεις στην αρχή του κύκλο. Σε λίγα λεπτά θα έχεις ξαναβρεθεί στη μέση, καθώς και άλλοι ακολουθούν το ίδιο κόλπο. Αν όμως χορέψεις, θα νιώσεις τη μαγεία. Όλοι κάτω, απλά βήματα ή και φιγούρες. Δε χωράς. Όσο χωράς. Δε σε νοιάζει. Χωράς. Απολαμβάνεις. Ρυθμός, μελωδίες, παράδοση, γίνεστε όλοι ένας παλμός, δυο βήματα, ένας κύκλος που τίποτα δεν έχει να χωρίσει, ένας κύκλος που τα πάντα χωράει, ένα συναίσθημα πως ανήκεις εδώ, στην Ικαρία, και δε σε νοιάζει κανείς και δεν υπάρχει άλλος τόπος, άλλο μέρος, δεν υπήρξε ποτέ σήμερα κι απόψε.

Μετά τι;

Μετά; Μενεξέδες και ζουμπούλια και ταξιδεύεις σε μια αγκαλιά ή και περισσότερες για μερικά βαλσάκια να ξαποστάσεις και εσύ και οι φωνές των τραγουδιστών. Στάση για ανεφοδιασμό στο τραπέζι. Έξαψη ξανά και νερό. Ξανά. Βγάζεις τα μαλλιά από το πρόσωπο, σκουπίζεσαι, λες δυο κουβέντες. Μπάλοι, κρητικά και μερικά ελαφρολαϊκά τραγούδια για να αλλάξεις παραστάσεις μέχρι τον επόμενο Ικαριώτικο και το εεεεε που σε καλεί στο χορό. Η Συμπεθέρα, το Πιπέρι και άλλες μελωδίες θα σε κρατήσουν μακρυά από το κρεβάτι αφού ο ήλιος βγει από τη θάλασσα και τα βουνά της Νικαριάς. Αφού ο κόσμος αρχίσει να γυρίζει, πρέπει να βρεις και εσύ τρόπο να γυρίσεις. Είδες την ανατολή, τα συκαλάκια σου τα έφαγες, μπορεί να γυρίζει ακόμη στο νου σου το βιολί και οι μελωδίες μα χρειάζεσαι ξεκούραση για να πας στο επόμενο πανηγύρι. Και ίσως ένα ποδόλουτρο και πολύ πολύ νεράκι! Με τις υγείες σου!

ikaria panigyria 2017
Επιστροφή από πανηγύρι

 

Εμείς δίνουμε ραντεβού για του χρόνου. Για τα Πανηγύρια της Ικαρίας 2017! Εσείς που είστε ακόμη εκεί καλά να περνάτε!

Advertisements

4 σκέψεις σχετικά με το “Ικαριώτικα Πανηγύρια!

  1. Παράθεμα: Ικαρία | S For Summer

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s