Τα Απόλυτα Μελομακάρονα του Άκη

Τα Απόλυτα Μελομακάρονα του Άκη

Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, θα ήταν μελομακάρονα. Μελωμένα, τραγανά, με αρώματα και απλά, βασικά υλικά που εγγυώνται την κοιλίτσα να χαμογελάει ευτυχισμένη. Μελομακάρονα, ή αλλιώς ένας χορός από κανέλα, καρύδια, σιμιγδάλι, γαρύφαλλο, πορτοκάλι και φυσικά μελάκι. Φέτος έφτιαξα πρώτη φορά μελομακάρονα και αναρωτιέμαι γιατί περίμενα τόσα χρόνια για να τα δοκιμάσω! Τα μελομακάρονα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που με πολύ εύκολη διαδικασία μπορεί να στολίσει την πιατέλα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου, να το προσφέρεις στους καλεσμένους σου, να συνοδεύσεις τον καφέ σου και φυσικά να τα πας με κορδελίτσες και σχεδιάκια στους φίλους σου για να μεταδώσεις το κλίμα και την χαρά των Χριστουγέννων!

Μετά από σχετική έρευνα για την επιλογή συνταγής, καταλήξαμε στα Μελομακάρονα του Άκη τα οποία πειράξαμε λίγο και φτιάξαμε ήδη δυο φορές. Τον Άκη τον εμπιστευόμαστε, έχει και βίντεο με τη διαδικασία και όλα βγαίνουν πεντανόστιμα. Οπότε συγγνώμη μαμά, θα προτείνω άλλη συνταγή. Η συνταγή για αυτά τα «απόλυτα» όπως τα λέω μελομακάρονα όπως θα δεις είναι εύκολη, γρήγορη και με βασικά συστατικά που θα προμηθευτείς με ευκολία αν δεν τα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε άλλη μια δόση καθώς τα απόλυτα μελομακάρονα έχουν γίνει ανάρπαστα, η παρασκευή τους κάνει το σπίτι μυρίζει σαν το χωριό των Χριστουγέννων και νομίζω θα είναι το κομμάτι κατατεθέν των Χριστουγέννων από εδώ και πέρα!

Όπως σε όλες τις συνταγές για τα μελομακάρονα που θα βρεις, έτσι και στην δική μας τα υλικά σου χωρίζονται σε αυτά για το σιρόπι και στα υλικά για τη ζύμη, που κι αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε στερεά υλικά και σε υγρά. Τα υλικά που σου δίνονται παρακάτω είναι για περίπου 4 ταψιά μελομακάρονα των 20 γραμμαρίων έκαστο. Προσάρμοσε τη δόση ανάλογα με τις ανάγκες σου. Καλό θα είναι να έχεις παρέα στην παρασκευή γιατί αφενός οι δραστηριότητες στην κουζίνα είναι διασκεδαστικές και σε φέρνουν πιο κοντά με αυτούς που αγαπάς, αφετέρου στο πλάσιμο και στο μέλωμα και στο πασπάλισμα δυο ή τρία ζευγάρια χέρια είναι καλύτερα, ειδικά αν έχεις και παιδάκια στην παρέα θα το διασκεδάσουν και θα φτιάξετε μαζί γιορτινές αναμνήσεις!

Τιπ: Μην ξεχάσεις χριστουγεννιάτικες ποδίτσες και μουσική.

-Να τι θα χρειαστείς για το σιρόπι

500 ml νερό

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική λευκή

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική καστανή

150 γρ. μέλι (βάλαμε θυμαρίσιο)

3 ξύλα κανέλας

6 ολόκληρα γαρύφαλλα

1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα

-Να τι θα χρειαστείς για τα μελομακάρονα

Υγρά υλικά

400 ml χυμό πορτοκαλιού

400 ml σπορέλαιο

180 ml ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

½ κ.γ. γαρύφαλλο

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ σόδα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Στερεά υλικά

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για πασπάλισμα (ενδεικτικά)

1 κούπα σπασμένα καρύδια

¼ κ. γ. γαρύφαλλο

2 κ. γ. κανέλας

¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο

melomakarona-s-for-summer

Για τα απόλυτα μελομακάρονα, θα χρειαστεί το σιρόπι να έχει κρυώσει κατά τον Άκη τουλάχιστον 3 ώρες για να τα βυθίσεις ζεστά να μελωθούν. Οπότε, ξεκινάμε με το σιρόπι. Εμείς την πρώτη φορά ελλείψει χρόνου και επειδή ανυπομονούσαμε να γευτούμε τα λαχταριστά μελομακάρονα δεν περιμέναμε τόσο, βγάλαμε το σιρόπι στο μπαλκόνι για να επιταχυνθεί η διαδικασία και έτσι ήταν σχεδόν χλιαρό όταν τα μελώναμε. Αλλά αν θες την γνώμη μας, προγραμμάτισε καλύτερα από εμάς τον χρόνο σου και θα ανταμειφθείς.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι να βράσουν, γιατί το μέλι θα σφίξει το μείγμα και δεν το θέλουμε αυτό. Αντιθέτως, αφού πάρει μια βράση το σιρόπι, κατεβάζουμε το σκεύος από το μάτι και τότε προσθέτουμε το μέλι ανακατεύοντας καλά. Είμαστε έτοιμοι, τώρα το μόνο που μένει είναι να το αφήσουμε να κρυώσει. Α και να φτιάξουμε τα απόλυτα μελομακάρονα!

Πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, όπως σου είπα και παραπάνω. Πάρε ένα σύρμα, και ένα μπωλ και ανάμειξε καλά όλα τα υλικά από το μείγμα των υγρών.

Αντίστοιχα, προχώρησε με τα στερεά υλικά σε ένα άλλο μπωλ. Έξτρα τιπ, μπορείς να κοσκινίσεις αν έχεις ώρα / όρεξη, εμείς τα κοσκινίσαμε και στο συνιστούμε.

Στρώσε στα ταψάκια σου λαδόκολλα για να είναι έτοιμα και ετοιμάσου να μοσχομυρίσει το σπίτι.

Τώρα, θα ρίξεις προσεκτικά το μείγμα από τα υγρά υλικά στο μείγμα με τα στερεά και θα ανακατεύεις πολύ απαλά και για πολύ λίγο με τα χέρια (ο Άκης λέει για 10 δευτερόλεπτα για να μην κόψει το μείγμα και βγει το λάδι, αλλά εμένα καμία από τις δύο φορές τα 10 δευτερόλεπτα δε μου φάνηκαν αρκετά οπότε ανακάτεψα λίγο παραπάνω ώστε να αναμειχθεί το μείγμα πλήρως).

Σε αυτό το σημείο περίπου προτείνω να προθερμάνεις το φούρνο σου στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Τώρα αρχίζει το πιο διασκεδαστικό κομμάτι. Πάρε ένα μικρό κομμάτι ζύμης (περίπου 20 γραμμάρια, λίγο μικρότερο από μπαλάκι του πινκ πονκ) και πλάσε το πρώτο σου απόλυτο μελομακάρονο. Συνέχισε με τα υπόλοιπα δίνοντάς τους ομοιόμορφο σχήμα. Μπορείς να τους δώσεις και σχεδιάκια χαράσσοντάς τα, ή αποτυπώνοντας πάνω τους σα σφραγίδα την όψη κάποιου μεταλλικού σκεύους (όπως την μία πλευρά από τον τετράπλευρο τρίφτη τυριού) ώστε να μελωθούν καλύτερα. Και τις δύο φορές που το δοκίμασα, μετά το ψήσιμο είχαν χαθεί τα σχεδιάκια, ενώ στα μελομακάρονα της μητέρας μου μένουν πάντα. Εσείς που θα τα φτιάξετε, πείτε μου στα σχόλια αν σας πέτυχαν τα σχέδια και πώς.

Τοποθέτησε τα απόλυτα μελομακάρονα με αγάπη και ενθουσιασμό στη λαδόκολλα μέχρι να γεμίσει το ταψάκι σου με απόσταση μεταξύ τους. Ύστερα, ήρθε η ώρα για τον φούρνο. Θα τα ψήσεις -όπως λένε όλοι και σε αφήνουν με μια μικρή απορία στο βλέμμα- ανάλογα με τον φούρνο σου περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς.

Όταν βγάλεις τα απόλυτα μελομακάρονα από το φούρνο, ζεστά τα βυθίζεις με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο μελωμένα σ’ αρέσουν. Εγώ τα άφηνα 5 δευτερόλεπτα από την κάτω πλευρά και 10 από την πάνω.

Στη συνέχεια, πασπαλίζεις τα μελομακάρονά σου με το μείγμα για το πασπάλισμα, του οποίου και ρυθμίζεις την αναλογία ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Ο Άκης στην δική του συνταγή σε καλεί να ρίξεις και επιπλέον μέλι αφού τα μελώσεις και ύστερα να ρίξεις τα καρύδια. Εμείς αρκεστήκαμε στο μέλωμα και τα απόλυτα μελομακάρονα αφού σταθούν μερικά λεπτά είναι έτοιμα για φάγωμα επιτέλους! Διατηρούνται για περίπου ένα μήνα, αλλά σου εγγυώμαι δε θα προλάβουν.

Καλή σου απόλαυση και καλά Χριστούγεννα!

Advertisements

4 thoughts on “Τα Απόλυτα Μελομακάρονα του Άκη

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s