Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Vegan

Οι γιορτές θέλουν γλυκά. Κι εσύ το ίδιο. Μπισκότα βανίλιας με ή χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, vegan, νηστίσιμα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης από τα χεράκια σου. Μέσα σε περίπου μισή ώρα η πρώτη παρτίδα θα είναι έτοιμη. Τι άλλο θες; Χωρίς βούτυρο, αυγά ή ζάχαρη, θα σε εκπλήξει η πλήρης, γεμάτη και παιχνιδιάρικη γεύση τους και ίσως γίνουν τα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα που κάθε χρόνο θα ετοιμάζεις φτιάχνοντας έτσι μια νέα γιορτινή παράδοση. Την υπέροχη μυρωδάτη συνταγή την ανακαλύψαμε εδώ και την ετοιμάσαμε δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Συμπληρώσαμε με σοκολάτα και πολύχρωμη τρούφα και έτσι τα δικά μας νηστίσιμα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα βανίλιας με επικάλυψη σοκολάτας ήταν γεγονός. Όταν άνοιξε ο φούρνος και το άρωμα βανίλιας πλημμύρισε το σπίτι, το παραδεχτήκαμε, η μαγεία των Χριστουγέννων ήταν λίγο πιο κοντά.
vegan-biscuits-s-for-summer
Να τι θα χρειαστείς για τα Χριστουγεννιάτικα Vegan Μπισκότα:
  • 1/2 κούπα μαργαρίνη ή λάδι καρύδας για πιο ελαφρυά γεύση σε θερμοκρασία δωματίου (δες πώς θα γίνει εδώ)
  • 1/2 κούπα σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι ή κάποιο υγρό αρωματικό γλυκαντικό της επιλογής σου)
  • 1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (φτιάξε το δικό σου εδώ)
  • 1/2 στικ/ξύλο βανίλιας (τα σποράκια της)
  • λίγο αλάτι
  • 2¼ κούπες αλεύρι (βάλαμε για όλες τις χρήσεις και δυο κουταλιές αραβοσιτάλευρο, αν θες να τα κάνεις gluten free βάλε ανάλογο αλεύρι!)

Να τι θα χρειαστείς για το γλάσο της φωτογραφίας:

  • 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα υγείας ψιλοκομμένη
  • 25 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • πολύχρωμη τρούφα για στόλισμα ή τριμμένη καρύδα ή καρύδια ή φυστίκια αιγίνης ή κράνμπερρυ για να το κάνεις λίγο πιο γιορτινό ή ό,τι θέλεις/έχεις εύκαιρο

Ξεκινώντας, για να φτιάξεις τα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα ετοίμασε το χώρο σου βάζοντας δύο λαδόκολλες για να ανοίξεις ανάμεσά τους το ζυμαράκι. Θα χρειαστείς επίσης μπωλ, αυγοδάρτη / μίξερ / μίξερ χειρός, κουπ πατ (αν έχεις και με χριστουγεννιάτικα σχεδιάκια ακόμη καλύτερα!), πλάστη και -προσοχή- γιορτινή διάθεση. Η μουσική είναι προαιρετική μα εξαιρετικά προτεινόμενη. Στο δικό μου σπίτι αυτή την περίοδο ακούγονται οι ήχοι από το Κασετόφωνο, συνήθως η κασέτα με τα Urban Christmas. Αλλά ας αρχίσουμε την παρασκευή!

Χτύπα τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψει. Κάθε μπισκότο που σέβεται τον εαυτό του έχει μυρωδάτη βουτυρένια γεύση, ακόμη και αυτά που είναι vegan. Συμπλήρωσε το γλυκαντικό σου, το εκχύλισμα βανίλιας και τα σποράκια βανίλιας. Σε αυτό το σημείο σε προειδοποιώ, το σπίτι θα μοσχοβολήσει. Αυτό το άρωμα του ξύλου βανίλιας είναι ανάρπαστο και θα δώσει στα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα σου λίγη ή περισσότερη από την μαγεία των Χριστουγέννων. Ρίξε μια σταλίτσα αλατάκι και ανακάτεψε ξανά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Τέλος, πρόσθεσε το αλεύρι και άρχισε με τα χέρια σου να πλάθεις το ζυμάρι για τα Χριστουγεννιάτικα Vegan Μπισκότα σε μία μπάλα. Αν προτιμάς, ή αν είστε δύο άτομα, το χωρίζεις σε δύο μέρη και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία σε δύο μπάλες. Αν το μείγμα σου φαίνεται αραιό συμπλήρωσε λίγο αλεύρι, ενώ αν θες να το αραιώσεις βάλε λίγο γλυκαντικό, εγώ έβαλα 2-3 κουταλιές σούπας γάλα φουντουκιού (περισσότερο γιατί μου αρέσει ο συνδυασμός φουντουκιού και βανίλιας και για να γίνουν ακόμη πιο αρωματικά).

Αυτό το ζυμαράκι για τα νηστίσιμα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα αφού δεν έχει αυγά ή μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα, δε χρειάζεται να ξεκουραστεί, άρα ξεκινάμε τις χειροτεχνίες. Πάτησε το ζυμάρι να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος ανάμεσα στις λαδόκολλες και άπλωσέ το με τη βοήθεια του πλάστη. Δώσε έμφαση στο να γίνει ομοιόμορφο με πάχος περίπου μισό εκατοστό. Αν το αλλάξεις, καλείσαι να προσαρμόσεις ανάλογα και τους χρόνους ψησίματος. Την τεχνική αυτή με τις δύο λαδόκολλες την είχα ξαναδεί, μα δεν την είχα δοκιμάσει. Περιττό να σου πω ότι με εντυπωσίασε. Το ζυμάρι ανοίγει πανεύκολα και ο χώρος σου μένει καθαρός και τακτοποιημένος.

Με τα κουπ πατ δώσε σχήμα στα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα σου. Κυκλοφορούν υπέροχα σχεδιάκια που μπορείς να βρεις και στο διαδίκτυο, από χιονονιφάδες, μέχρι ταράνδους, σπιτάκια, αστέρια και ελατάκια. Αν δεν έχεις κουπ πατ, χρησιμοποίησε το στόμιο από ένα ποτήρι για όμορφα στρογγυλά κλασικά μπισκότα. Ό,τι σχήμα κι αν διαλέξεις, τα μεταφέρεις στο ταψάκι σου το στρωμένο με λαδόκολλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Εμείς κάναμε ένα ταψάκι με μικρά σχηματάκια και ένα με μεγάλα, φρόντισε το κάθε ταψάκι που θα ετοιμάσεις να έχει παρόμοιου μεγέθους μπισκότα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τη ζύμη που περισσεύει την χρησιμοποιείς επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει. Συνήθως μένει ένα μπισκοτάκι στο τέλος που σ’ αυτό μπορείς να δώσεις ένα αστείο σχήμα και να εκφράσεις εκεί όλη σου τη δημιουργικότητα.

Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 11-13 λεπτά, μέχρι οι άκρες να πάρουν λίγο χρώμα. Ύστερα, άφησέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν και είναι έτοιμα είτε για φάγωμα, είτε για περαιτέρω στόλισμα. Αν θες να γλιτώσεις θερμίδες και χρόνο, τότε άφησέ τα όπως είναι. Λαχταριστά μπισκότα βανίλιας, ελαφρυά, μυρωδάτα και αρωματικά. Αν πάλι θες να τους δώσεις λίγο παραπάνω χρώμα και υφές, συνέχισε να διαβάζεις και ετοιμάσου να παίξεις.

Για να ντύσεις τα Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα, βάλε σε μπεν μαρί τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα να λιώσουν και να ανακατευτούν και πρόσθεσε και το αλατάκι και την κανέλα. Αν θες μπορείς να βάλεις λίγο τζίντζερ και  μοσχοκάρυδο που δένουν εκπληκτικά με την κανέλα και την σοκολάτα δίνοντας πιο χριστουγεννιάτικη γεύση. Ανακάτεψε καλά, απόσυρε από τη φωτιά και βύθισε μέσα την μία πλευρά από τα νηστίσιμα Μπισκότα σου να ντυθεί καλά. Απομάκρυνε με ένα μαχαιράκι την σοκολάτα που περισσεύει, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια ομοιόμορφη πλούσια στρώση σοκολάτας.

Όσο δεν έχει στερεοποιηθεί η στρώση σοκολάτας στα νηστίσιμα Μπισκότα σου πρόσθεσε από πάνω ό,τι διάλεξες για να στολίσεις για να κολλήσει με επιτυχία. Πειραματίσου με χρώματα, υφές και γεύσεις ώστε οι καλεσμένοι σου να έχουν διάφορες επιλογές. Τρούφα χρωματιστή, σοκολατένια, λευκή, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα είναι μερικές μόνο από τις πιθανές επιλογές σου! Αφήνεις μερικές ώρες να στεγνώσουν (τα άφησα όλο το βράδυ και το πρωί ήταν έτοιμα) και απολαμβάνεις τα Χριστουγεννιάτικα Vegan Μπισκότα με τον καφέ, σκέτα ή -το αγαπημένο μου- προσφέρεις σε φίλους, συναδέλφους, συγγενείς και αγαπημένους. Είναι νόστιμα, φωτογενή, εύκολα να ετοιμαστούν και πιο εύκολα να καταναλωθούν!

Και καλή σου απόλαυση!

Advertisements

7 thoughts on “Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Vegan

    1. Σε ευχαριστούμε και ανταποδίδουμε θερμά και -όπως πάντα- καλοκαιρινά κι ας είν’ χειμώνας! Περιμένω εντυπώσεις όταν την δοκιμάσεις και να μου πεις τι σχεδιάκια έκανες!

      1. Βεβαίως! Περιμένουμε κι’άλλες Χριστουγεννιάτικες-και μη-συνταγές! Καλές γιορτές, με χαμόγελα.

      2. Σύμφωνοι, Αλεξάνδρα! Κι εσύ συνέχισε να μας εμπνέεις με τις συνεντεύξεις και τις ιστορίες σου! Και καλά Χριστούγεννα!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s