Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου το 2017

%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%85%cf%82

Κάνε τη διαφορά.

Ο Ιανουάριος φτάνει στο τέλος του και εσύ αναρωτιέσαι πώς φέτος θα κάνεις τη διαφορά, πώς θα πετύχεις τους στόχους σου το 2017. Μην ανησυχείς, όλα θα τα βρούμε εδώ, μαζί. Μέσα από έναν σύντομο δημιουργικό διάλογο (ναι, μάζεψα τις ερωτήσεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σου) θα ανακαλύψουμε τις μεθόδους της επιτυχίας και θα κλείσουμε το μάτι στο 2017, που θα είναι η χρονιά που θα πετύχεις τους στόχους σου. Δε χρειάζεσαι πολλά. Μόνο έναν συνδυασμό από τα παρακάτω, όπως θέληση, τύχη, στρατηγική και πάθος. Όπως φαντασία, έμπνευση, ευελιξία και αισιοδοξία. Το όπλο και το βέλος σου όμως είναι ένα πλάνο δράσης σαν αυτό που έρχεται στις επόμενες γραμμές και με αυτό θα πετύχεις τους στόχους σου το 2017!

Λάβετε θέσεις.

«Δεν έχω στόχους.»

Κορμάρα 2017. Ιδού ο στόχος μου στα τέλη του 2016. Κοινώς, για να πετύχουμε τους στόχους μας, το πρώτο βήμα είναι να τους θέσουμε. Να ξέρουμε τι θέλουμε. Και γιατί. Για να ξέρεις τι θέλεις βοηθάει να έχεις μάθει ποιος είσαι. Η αυτογνωσία είναι μεγάλο μονοπάτι και όπως θα δεις και παρακάτω μπορεί να αποτελέσει και έναν από τους στόχους σου. Αλλά αν όπως λες δεν έχεις στόχους, ας κάνουμε μια άσκηση. Σε καλώ, πάρε μερικές βαθείες ανάσες, άδειασε το νου σου. Κάθισε δίπλα στο παράθυρο, ή πήγαινε στο δάσος με το τετραδιάκι σου (άραγε υπάρχει καθόλου πράσινο εκεί που μένεις;), ή στη θάλασσα, ή σε μια ήσυχη βιβλιοθήκη, ή όπου εσύ εμπνέεσαι, ή αν δεν αγαπάς το χαρτί και το μολύβι -μα πώς γίνεται;- άνοιξε μια σημείωση στο κινητό ή στον υπολογιστή σου και σκέψου. Γράψε. Σβήσε. Ξαναγράψε. Οι επιλογές; Πολλαπλές. Από στόχους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς, μέχρι σχετικούς με την ευεξία, τον έρωτα, την τέχνη, την καθημερινότητα ή την σχέση σου με την κοινωνία. Διάλεξες;

 Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα.

«Πότε να θέσω τους στόχους μου, μήπως άργησα;»

Και με ρωτάς, ποια είναι η καλύτερη ώρα να θέσεις τους στόχους σου. Κάθε χρόνο, παραμονές Χριστουγέννων, μ’ αρέσει να θέτω τους στόχους μου για την επόμενη χρονιά. Ύστερα, έρχεται η Άνοιξη. Πάλι τότε είναι για μένα εποχή στοχοθεσίας. Τέλος, μετά τις καλοκαιρινές τις διακοπές (αχ!) και σύμφωνα με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το Φθινόπωρο είναι πάλι ώρα για τον απολογισμό και την γνωστή αντίστοιχη διαδικασία. Τετραδιάκι, σκέψη, θέση. Ναι, καλά το κατάλαβες, μ’ αρέσει να θέτω στόχους. Γι’ αυτό άλλωστε το κάνω τρεις τέσσερις φορές το χρόνο. Άλλοι περιμένουν ημερομηνίες σταθμούς, όπως τα γενέθλιά τους ή κάποιο γεγονός που θα τους κινητοποιήσει ώστε τότε να θέσουν στόχους. Δοκίμασε και θα δεις τι λειτουργεί καλύτερα σε σένα. Αλλά για να σου απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς, όχι δεν άργησες, ποτέ δεν είναι αργά. Άλλωστε, η καλύτερη ώρα να θέσεις τους στόχους σου είναι τώρα. Να μην περιμένεις. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις, παρά μόνο να κερδίσεις!

Ρεαλισμός.

«Θέλω να τρέξω στον Μαραθώνιο! Μα δεν έχω ξεκινήσει ακόμη τρέξιμο. Α, ναι και πόσα χιλιόμετρα είπαμε ότι είναι;»

42,195 χιλιόμετρα, αν θες πάλι σε μίλια που ακούγονται λιγότερα είναι 26,219 (για τους λάτρεις του Αμερικανικού Μετρικού Συστήματος). Το επόμενο κοινό μυστικό για να πετύχεις τους στόχους σου το 2017; Ρεαλιστικοί στόχοι. Απτοί. Να μπορείς να τους κατακτήσεις. Στόχοι σαφείς, συγκεκριμένοι, που μιλούν στην καρδιά και θα έχουν πρακτικά απήχηση στην ζωή σου. Μπορεί να θέλεις το 2017 να τρέξεις στον Αυθεντικό Μαραθώνιο αλλά να μην έχεις πάει ποτέ για τρέξιμο. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος λαμβάνει χώρα συνήθως γύρω στο Νοέμβριο. Χρειάζεται συνέπεια, αντοχή, ενδυνάμωση, να χτίσεις μια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση μέσα από προπόνηση, προετοιμασία, τρέξιμο, βάρη και συγκεκριμένη διατροφή, είναι τρόπος ζωής, όχι απλώς ένα αθλητικό δρώμενο. Τι λες, προλαβαίνεις να ετοιμαστείς για τόσα χιλιόμετρα; Αντ’ αυτού, μπορείς να δεις ρεαλιστικά τα δεδομένα και να προχωρήσεις με την δοκιμασία couch to 5K που σε ετοιμάζει όπως υπόσχεται από τον καναπέ σου για να τρέξεις 5 χιλιόμετρα με σταθερή προπόνηση (κι εγώ σκέφτομαι να το κάνω, ποτέ δεν το έχω φτάσει ως το τέλος!). Ακόμη μπορεί να συμμετάσχεις στον αγώνα 10 χιλιομέτρων, ή σε άλλες διοργανώσεις (θα βρεις πληροφορίες και εδώ), ξεκίνησε να τρέχεις το πρωί πριν ξυπνήσουν οι υποχρεώσεις σου, ή εγγράψου στον Αυθεντικό Ημιμαραθώνιο τον Απρίλιο του 2017!

Μεγάλες προσδοκίες.

«Θέλω να μετακομίσω στο Λονδίνο, να φτιάξω τη δική μου επιχείρηση, να πηγαίνω αναρρίχηση κάθε ΣΚ, να ξεκινήσω καλλιγραφία, να συνεχίσω τις σπουδές που άφησα πρόπερσι στην Ιστορία της Τέχνης, να αθλούμαι 8 φορές την εβδομάδα, να συνεχίσω τα μαθήματα στο Ωδείο, να μάθω να μαγειρεύω ασιατική κουζίνα, να ανακαινίσω το σπίτι μου, να εκδόσω ένα βιβλίο, να πάρω καινούριο αυτοκίνητο, να παντρευτώ α, ναι, και πρώτα να γνωρίσω κάποιον και να τον ερωτευτώ.»

Ή αλλιώς κράτα μικρό καλάθι. Είναι πάντα ωραίο να «έχεις στόχο τα αστέρια για να φτάσεις στην ψηλότερη κορφή» και «δεν ξέρεις πού ακριβώς μπορείς να φτάσεις αν δε δοκιμάσεις» και «τα όριά σου θα τα μάθεις αφού τα ξεπεράσεις». Ακόμη και αν έχουμε βαρεθεί όλα αυτά τα κλισέ και τις λαϊκές σοφίες, σπάνια ανατρέπονται. Δε σου λέω να μην προσπαθήσεις να κάνεις χίλια δύο πράγματα, ή μάλλον στο λέω, άλλωστε, όπως καταλαβαίνεις, αν έχεις πολλές και πολύ υψηλές προσδοκίες αυξάνονται οι πιθανότητες να απογοητευθείς. Επίσης, αν ανοιχτείς σε πολλούς διαφορετικούς στόχους, τότε ενδεχομένως να μειώνεται η πιθανότητα να τους κατακτήσεις όλους. Δεν τα λέω εγώ, ο ίδιος ο Ντίκενς τα λέει. Αν διοχετεύσεις την ενέργειά και την προσήλωση και την προσπάθεια σε τρεις ή τέσσερις στόχους θα έχεις την ευκαιρία να τους δουλέψεις περισσότερο από το να στόχευες σε 75 διαφορετικούς στόχους. Η φάση είναι μίνιμαλιζμ (ελαχιστοποίηση και στα Ελληνικά).

Αεροδυναμικός Σχεδιασμός.

«Λοιπόν, το αποφάσισα. Θα γυρίσω την Ευρώπη.»

Έστω ότι στόχος σου για το 2017 είναι ο γύρος της Ευρώπης. Συγχαρητήρια! Για να τον πραγματοποιήσεις, χρειάζεσαι προγραμματισμό. Θα πας solo ή με παρέα; Σε ποιες πόλεις και σε ποιά μικρά χωριουδάκια θες να περπατήσεις, σε ποια σοκάκια να χαθείς, σε ποιούς τόπους να γευτείς τις σπεσιαλιτέ τους, δίπλα σε ποια αξιοθέατα να φωτογραφηθείς και ποιες αχαρτογράφητες περιοχές να εξερευνήσεις; Για να γίνει αυτό, ίσως σε βοηθήσει να ανοίξεις χάρτες και βιβλία και ταξιδιωτικά blogs (αγαπημένα της Αθηνάς ή της Μαρίας) και περιοδικά, να ρωτήσεις φίλους και γνωστούς, να κάνεις την έρευνά σου. Πώς θα πας από το ένα μέρος στο άλλο; Για να το εξετάσεις αυτό θα ψάξεις τα δρομολόγια (αεροπλάνων, πλοίων, λεωφορείων, τρένων), ή αν πας με το δικό σου αυτοκίνητο ή μηχανή (τι τέλειος που θα ήταν γύρος της Ευρώπης με μηχανή, ακούτε μερικοί;) τότε θα δεις τις πιθανές διαδρομές. Πού θα διανυκτερεύεις; Σε σκηνή, στον καναπέ φίλων, στο αυτοκίνητο, σε πεντάστερο ξενοδοχείο ή σε παραδοσιακά B&B; Πόσα χρήματα θα χρειαστείς; Αντίστοιχα, ίσως χρειαστεί να κλείσεις τα εισιτήρια ή τη διαμονή σου έγκαιρα, να υπολογίσεις το budget σου και να κάνεις τις απαραίτητες προς αυτό ενέργειες (οικονομία, ίσως; Ιδέες θα βρεις εδώ). Κοινώς, για να πετύχεις αυτόν τον στόχο, τον γύρο της Ευρώπης –όπως και κάθε στόχο για το 2017- χρειάζεται σχεδιασμός. Ουφ, το πα.

Κράτα το πάθος ζωντανό.

«Και πώς θα κρατήσω το ενδιαφέρον ως το 2018;»

Καταρχάς, σκέψου θετικά! Γιατί να μην κρατήσεις το ενδιαφέρον σου; Μπορείς να έχεις γράψει τους στόχους σου και να τους ρίχνεις πού και πού μια ματιά. Ή να τυπώσεις φωτογραφίες που τους απεικονίζουν αν λειτουργείς καλύτερα οπτικά και να τις στολίσεις σε κοινή θέα ή να τις κρύψεις για τα μάτια σου μόνο. Κάθε φορά που κοιτάς τους στόχους σου είτε αυτοί είναι γραμμένοι σε λέξεις, είτε αποτυπωμένοι σε εικόνες, θα θυμάσαι γιατί τους διάλεξες, ποιά είναι τα κίνητρά σου και τότε θα ξαναγεμίζεις με πάθος πάνω που πας να νιώσεις πως άδειασες. Επίσης, αν θες να πάμε σε μια πιο παιχνιδιάρικη μέθοδο, προτείνω να χωρίσεις τους στόχους σου σε μικρά κομμάτια και όποτε πετυχαίνεις κάποιο από αυτά μάθε και συνήθισε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Προσωπικά, προτιμώ ως επιβράβευση τις εμπειρίες από τα υλικά αγαθά, μα αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης στάσης μου προς τον κόσμο αυτή την περίοδο (μίνιμαλιζμ ιτ ιζ – όπως είπαμε παραπάνω). Μια βραδιά με φίλους, πολύχρωμα λουλούδια, εκδρομή στο βουνό, κάποιο μασάζ ή απλώς εκείνο το απόγευμα που θα φροντίσεις να κρατήσεις ελεύθερο για να κάνεις ό,τι λαχταράς. Έτσι, με τις μικρές επιβραβεύσεις θα ανακτήσεις την ορμή σου και το να πετύχεις τους στόχους σου το 2017 θα σου φαντάζει παιχνιδάκι.

Παρακαλώ προσδεθείτε. Το ταξίδι ξεκινά.

«Ξεκινάμε;»

Το ταξίδι προς την επίτευξη των στόχων σου αν πρέπει να είναι κάτι, να είναι διασκεδαστικό! Να δίνει στην καθημερινότητά σου νόημα και διάθεση εξέλιξης χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός ή μέρος ψυχαναγκασμού (αχ αυτά τα OCD). «Μέτρον άριστον» όπως αγαπώ να λέω όπου σταθώ και όπου βρεθώ. Οι στόχοι σου δεν είναι απλώς ένας προορισμός. Είναι κομμάτι σου. Είναι μέρος αυτού που είσαι και αυτού που θες να γίνεις. Είναι το μέσο για να νιώθεις περήφανος που τα κατάφερες, για να έχεις μια κατεύθυνση, για να οργανώνεις το παρόν και το μέλλον σου. Θυμήσου, η διαδρομή έχει αξία όταν την απολαμβάνεις, όχι μόνο όταν φτάνεις εκεί που (νομίζεις ότι) θες. Με αυτό τον τρόπο θα εξερευνήσεις τον εαυτό σου, αν παρατηρείς τι νιώθεις, πώς αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι, πώς διαμορφώνεται το πώς ενεργείς, τι κίνητρα σε ωθούν, θα αφουγκραστείς και θα διαμορφώσεις το ποιος είσαι. Και ας μην ξεχνάμε, ότι κάποια πράγματα δεν προγραμματίζονται, οπότε αφέσου και βίωσε τα απροσδόκητα της στιγμής που μέρα με τη μέρα αθροίζονται και γίνονται ζωή.

Φυσικά, τα παραπάνω βήματα για το πώς να πετύχεις τους στόχους σου το 2017, είναι απλώς μερικές σκέψεις. Θέλω πολύ να ακούσω και τις δικές σου ιδέες και μεθόδους. Τι στόχους έθεσες και πώς λες να τα καταφέρεις, πώς θα τους πετύχεις το 2017 και το 2018 και σήμερα και αύριο!

Advertisements

4 thoughts on “Πώς θα πετύχεις τους στόχους σου το 2017

  1. Έπαψα να βάζω στόχους, απλά αντιμετωπίζω ότι παρουσιάζεται μπροστά μου χωρίς αναβλητικότητα!
    Καλή επιτυχία όμως στους τολμηρούς! 😉

    ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς! ❤

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s