Σπιτική Μερέντα Νουτέλα Πραλίνα ή αλλιώς άλειμμα φουντουκιού vegan νηστίσιμο χωρίς ζάχαρη με τρία υλικά!

Σπιτική Μερέντα Νουτέλα Πραλίνα ή αλλιώς άλειμμα φουντουκιού vegan νηστίσιμο χωρίς ζάχαρη!

Πολύ μεγάλος τίτλος. Πολύ λίγα υλικά. Πολύ υγιεινό. Πολύ νόστιμο. Πολύ πολύ πολύ θρεπτικό. Για εσένα, τα παιδιά σου, τους αγαπημένους σου. Είναι από τις πιο τέλειες λιχουδιές που σπιτικές είναι εξαιρετικά πιο νόστιμες από τις αντίστοιχες αγοραστές και φυσικά η εκδοχή τους η νηστίσιμη / βήγκαν / χωρίς ζάχαρη / plant based τους δίνει φοβερή θρεπτική αξία. Φουντούκια, μέλι και κακάο. Τόσο απλό.

Συνάντησα την εξαιρετική εκδοχή αυτή στην εξαιρετική Deliciously Ella (βίντεο, κείμενο) και έκανα την αλλαγή από σιρόπι ρυζιού σε μέλι (φυσικά, έχουμε στην Ελλάδα τόσο ωραίο μέλι – βέβαια για κάποιους βήγκαν το μέλι θεωρείται απαγορευτικό, γι’ αυτό στην αυθεντική συνταγή χρησιμοποιείται σιρόπι ρυζιού, μπορείς αν έχεις να χρησιμοποιήσεις αγαύης ή σφενδάμου).

Να τι θα χρειαστείς για την σπιτική πραλίνα φουντουκιού:

-2 κούπες φουντούκια
-1/2 κούπα μέλι
-3 κουταλιές της σούπας ωμό κακάο (raw, το προμηθεύομαι από εδώ)
-λίγο νερό (προαιρετικά)

vegan raw nutella halzenut cacao spread

Όπως ξεκινάω σχεδόν σε κάθε συνταγή, έτσι και για το σπιτικό άλειμμα φουντουκιού, για την δική σου πραλίνα / μερέντα / νουτέλα χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά, θα σου πω ότι είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Ψήσε τα φουντούκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά (εκτός αν τα έχεις αγοράσει καβουρδισμένα). Αφού τα αφήσεις να κρυώσουν λίγο, ρίξε τα στο μπλέντερ / μούλτι / μίξερ με μαχαίρια ώστε να τα τεμαχίσεις μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Σταμάτα κατά διαστήματα και άφηνέ τα λίγο ώστε να απελευθερωθούν τα έλαιά τους. Το σπίτι θα μοσχομυρίζει.

Όταν το μείγμα της σπιτικής πραλίνας φουντουκιού έχει γίνει ένας ομοιογενής πολτός, ρίξε μέσα το κακάο και αφού ενοποιηθεί, συμπλήρωσε το μέλι. Το μέλι δεν πρέπει να χτυπηθεί πολλή ώρα (αντίστοιχα με το φυστικιοβούτυρο που φτιάξαμε εδώ) γιατί σκληραίνει μετά η πάστα σου.

Αν θες το μείγμα του σπιτικού αλείμματος φουντουκιού σου να είναι πιο αραιό, πρόσθεσε λίγο νερό. Συνέχισε το ανακάτεμα στο μπλέντερ / μούλτι / μίξερ και συμπλήρωσε νερό ανάλογα με το γούστο σου. Αντίστοιχα μπορείς να προσθέσεις κακάο για πιο σοκολατένια υφή ή μέλι για πιο γλυκειά γεύση ώστε να φτάσει τις αναλογίες της αρεσκείας σου.  Στο δικό μου άλειμμα φουντουκιού της φωτογραφίας δεν είχα προσθέσει καθόλου νερό και ήταν πολύ σταθερής υφής, να το φας με το κουταλάκι!

Εναλλακτικά και για να ανεβάσεις τη θρεπτική αξία του αλείμματος φουντουκιού σου μπορείς να προσθέσεις βασιλικούς χουρμάδες (προφανώς χωρίς το κουκούτσι!) που θα το κάνουν και πιο γλυκό.

Προσοχή! Το σπιτικό άλειμμα φουντουκιού / μερέντα / πραλίνα / νουτέλα κρατάει λίγες μόνο ημέρες στο ψυγείο. Περίπου 5-7. Μα μη φοβάσαι, θα το καταναλώσεις γρήγορα! Εξαιρετικό για να απλωθεί σε ψωμάκι, φρυγανιές, αραβικές πιτούλες, για να αγκαλιάσει μπάρες δημητριακών, για να ρίξεις στο smoothie bowl σου ή για να το απολαύσεις σκέτο.

Και καλή σου απόλαυση!

Μην ξεχνάς όταν δοκιμάζεις τις συνταγές μας και τις φωτογραφίζεις να βάζεις #s_for_summer σε ίνσταγκραμ και φμπ!

Advertisements

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s