Πώς να οργανωθείς σε 5 βήματα

Πώς να οργανωθείς σε 5 βήματα

Η οργάνωση είναι δύσκολη, μα και ενδιαφέρουσα. Θα έλεγα ότι την θες και την χρειάζεσαι. Το άρθρο που περίμενες για να αλλάξει την ζωή σου ήρθε. Ναι, καλά διάβασες, συνέχισε παρακάτω. Ειδικά αν έχεις 17 ζακέτες.

pos_na_organotheis_se_5_vimata.jpg

Χτυπάει το ξυπνητήρι. Ξανά. Πετάγεσαι γλιστράς μετά βίας από το κρεβάτι. Πας να ετοιμάσεις τον καφέ σου και ο εσπρέσο έχει τελειώσει. Η ζακέτα (βλ. παρακάτω) που θες να φορέσεις είναι στο καθαριστήριο. Το κινητό σου έχει 10% μπαταρία. Ψάχνεις το άλλο σου παπούτσι ενώ προσπαθείς να θυμηθείς τι έχεις να κάνεις σήμερα. Το αυτοκίνητο δεν έχει αρκετή βενζίνη, έχεις ξεχάσει την ομπρέλα σου και φυσικά αρχίζει να ψιχαλίζει. Γυρίζεις στο σπίτι, ξαπλώνεις στον καναπέ. Κοιτάς το ταβάνι και σκέφτεσαι να πάρεις έναν υπνάκο. Γιόλο. Επιλογή νούμερο ένα. Ή, αφού έχεις διαβάσει το άρθρο μου, αποφασίζεις να οργανωθείς σε 5 βήματα. Επιλογή νούμερο δύο. Θα σου πω το δικό μου γιατί.

Γιατί επιλέγω το νούμερο δύο

Προτιμώ να είμαι ήρεμη το πρωί. Και γενικότερα όλη την ημέρα. Επίσης, μ’ αρέσει η οργάνωση. Και οι ζακέτες. Πολλοί θέλουν να οργανωθούν, σε περισσότερους ενδεχομένως αρέσει να είναι ο χώρος τους οργανωμένος, το πρόγραμμά τους οργανωμένο, η μέρα τους και ο νους και η ζωή τους. Αλλά κάποιοι δεν ξέρουν πώς να οργανωθούν, πώς να οργανώσουν. Αυτά τα 5 βήματα είναι απλά και γρήγορα και εύκολα για να οργανωθείς και η οργάνωση αυτή να κρατήσει. Τι λες, θα δοκιμάσεις;

1. Πάρε το απόφαση

Το βασικότερο για να οργανωθείς, είναι να το αποφασίσεις. Βρες τα κίνητρά σου. Γιατί θέλεις να οργανωθείς; Πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζωή σου; Πώς αυτό θα βάλει τη μέρα σου σε άλλους ρυθμούς; Θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου; Θα σε κάνει πιο χαρούμενο; Μήπως όλα θα γίνουν πιο απλά, πιο τακτοποιημένα, πιο εύκολα και αυτό σημαίνει ότι θα κοιτάς το δάσος αντί να παλεύεις με το δέντρο; Γράψε σε ένα χαρτί, ή έστω κάνε νοητά τη λίστα με τα «γιατί» σου. Και έπειτα, πάρε το απόφαση. Είτε αυτό για σένα σημαίνει το πάτημα ενός διακόπτη (αγγλιστί going cold turkey, ξεκινώντας από αύριο ή από τώρα κιόλας μια νέα στάση ζωής), είτε σταδιακά την πορεία προς την αλλαγή. Θα σου θυμίσω το -ναι- αυτονόητο, να απολαύσεις το κάθε βήμα αυτής της διαδρομής.

2. Δημιούργησε μια ρουτίνα (στα αγγλικά ακούγεται καλύτερο)

Όσο απλουστεύεις τα όσα έχεις να κάνεις, όσο μειώνονται τα διλήμματα (τσάι ή καφές) και οι στιγμές στις οποίες καλείσαι να πάρεις μικρές αποφάσεις (ποια από τις 17 ζακέτες σου να φορέσεις, σοβαρά 17? βλ. βήμα 5) τόσο πιο άνετα θα κυλάει η μέρα σου. Αν τακτοποιήσεις μικρές άτακτες σκέψεις (και τις 17 ζακέτες), τότε βαδίζεις λίγο πιο κοντά στην βελτιωμένη ως προς την οργάνωση εκδοχή του εαυτού σου! Αν ξέρεις ότι το πρωί θα κάνεις γυμναστική πριν την σχολή ή την δουλειά (αν το κάνεις αυτό πολλά μπράβο!!) τότε δεν θα κοιτάς τα αθλητικά σου ρούχα για να αποφασίσεις να μπεις σε αυτά και να κατέβεις ως το κοντινότερο άλσος, γυμναστήριο ή παραλία για την εξάσκησή σου. Αντίστοιχα με την ώρα των γευμάτων και του ύπνου σου, τις ημέρες που θα βλέπεις τους φίλους σου ή με τις εξόδους σου. Φυσικά σε όλο αυτό άφηνε χώρο για αυτοσχεδιασμό, για  απρόβλεπτες στιγμές και πηγαίες αποφάσεις, είναι ελευθερία ο αυθορμητισμός.

3. Κράτα ημερολόγιο

Τι έχεις να κάνεις και πότε. Με ποιόν, πού, για πόση ώρα. Ποια ζακέτα από τις 17 θες να φορέσεις. Ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα κράτα το πρόγραμμά σου. Όσο για εμένα, πάντα προτιμώ το τετραδιάκι μου, φτιάχνω και το δικό μου bullet journal αμέ, αλλά το Google Calendar βοηθάει πολύ και φυσικά υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στο κινητό ή οι απλές Σημειώσεις για να είσαι σίγουρος ότι θα τα έχεις πάντοτε μαζί σου. Δεν θα χρειάζεται έτσι να θυμάσαι το κάθε τι και θα μειώνονται οι πιθανότητες να μην ξέρεις τι χρόνους έχεις και τι έχεις να κάνεις.

4. Ταξινόμησε

Χώρισε τις εκκρεμότητές σου σε επείγοντα, σημαντικά και μη επείγοντα και μη σημαντικά. Προφανώς, φαντάζομαι όπως καταλαβαίνεις, προτείνεται να ξεκινάς από τα σημαντικά επείγοντα, να συνεχίζεις με τα επείγοντα μη σημαντικά, να συνεχίζεις με τα σημαντικά μη επείγοντα και να ολοκληρώνεις το πρόγραμμά σου που λέγαμε παραπάνω με τα μη σημαντικά μη επείγοντα (πχ. να ανεβάσεις το κουτάβι σου στο ίνστα στόρυ, στάσου, αυτό μήπως είναι σημαντικό και επείγον?! ίσως…!). Αντίστοιχα, ταξινόμησε τα πράγματά σου, δώσε τους ένα «σπίτι» όπως λένε και οι της the magic of tidying up τάσης ώστε να ξέρεις πού θα τα βρεις ανά κατηγορία. Ταξινόμησε τις εφαρμογές στο κινητό σου σε φακέλους, τις φωτογραφίες σου (εκεί δεν έχω βρει καλό σύστημα ακόμη, ταξινομώ ανά μήνα αλλά δεν λειτουργεί επιτυχώς, έχεις καμιά ιδέα?), τα ηλεκτρονικά σου αρχεία, τις 17 ζακέτες σου ανά χρώμα κτλ. κτλ.

5. Ξεκαθάρισε

Ξεκαθάρισε τα ως άνω. Πράγματα, υποχρεώσεις, σχέσεις, εκκρεμότητες, σκέψεις, ζακέτες. Κράτα τα ωφέλιμα, τα όσα σε κάνουν καλύτερο ον, λειτουργικό, δημιουργικό, παραγωγικό, χαρούμενο. Κρίμα δεν είναι να ζεις με περιττά; Ανακύκλωσε, σβήσε, αποδεσμεύσου, διάγραψε, απομακρύνσου. Τα δίχως ουσία, τα περιττά, τα τοξικά, τα χρονοβόρα που δεν σε ωφελούν μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα, τα δεσμά που σε κρατούν μακρυά από την ζωή που θες να διάγεις, αυτήν την με νόημα, περιπέτεια, σπίθα, πόθο και πάθος. Έστω για μια περίοδο δοκιμαστικά και αν δεις ότι αυτό σου κάνει καλό προχώρα και σε πιο μόνιμες περικοπές. Κάνε επιλογές για τις οποίες κάτι μέσα σου φουντώνει με ενθουσιασμό και χαμογελά με θαλπωρή, αυτές για τις οποίες είσαι περήφανος. Με αγάπη για την ζωή την δική σου και των γύρω σου, των αγαπημένων σου ανθρώπων. Με λιγότερα περιττά, θα είσαι σίγουρα πιο οργανωμένος.

5+1 Ξεκίνα

Η συν ένα συμβουλή είναι η πιο απλή, μα προσωπικά την βρίσκω και πιο δύσκολη: ξεκίνα. Ξεκίνα αυτήν την πορεία προς την οργάνωση. Από εκεί που σου φαίνεται ότι βρίσκεις το περισσότερο ενδιαφέρον. Από εκεί που θέλεις να αρχίσεις. Με μικρά ή μεγαλύτερα παθιασμένα βήματα και αφέσου στην ροή, ξεκίνα την ιστορία σου ώστε να την οδηγείς εκεί που στοχεύεις, σε μια πιο οργανωμένη μέρα όπου θα χωρούν όλα αυτά που θες για να έχεις ισορροπία, χαρά και ίσως λιγότερες από 17 ζακέτες!

Advertisements

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s