Λαχταριστές μελιτζάνες και κολοκυθάκια με γιαούρτι στο φούρνο

Θες μια γεύση αλλιώτικη; Καλοκαιρινή ίσως; Σου αρέσει το γιαούρτι; Τα λαχανικά; Νιώθεις ανάγκη να μπεις στην κουζίνα; Ψάχνεις κάτι να φτιάξεις. Κάτι ελαφρύ, τώρα που μπήκε η άνοιξη; Κάτι νηστίσιμο, τώρα που έρχεται το Πάσχα; Κάτι εύκολο, τώρα που έχεις ανάγκη να ξεκουραστείς; Κάτι γρήγορο, τώρα που πεινάς;

Να τι θα χρειαστείς (για 2-3 μερίδες)

-1 κολοκυθάκι
-1 μελιτζάνα
-2 πατάτες
-1 κρεμμύδι
-300 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή ελαφρύ, ό,τι προτιμάς)
– 1 σκελίδα σκόρδο (εγώ δεν είχα οπότε χρησιμοποίησα σκόρδο σε σκόνη)
-200 γραμμάρια παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί που προτιμάς/έχεις εύκαιρο/σου έστειλαν από το χωριό αχ…)
-βασιλικό
-ελαιόλαδο
-αλάτι και πιπέρι (και φυσικά μπαχαρικά της αρεσκείας σου, δε θα σε περιορίσουμε!)

Βάζεις τον φούρνο να θερμαίνεται στους 220 βαθμούς κελσίου, φοράς μια ωραία ποδιά για να αυξήσει την δημιουργικότητα και την καλλιτεχνικότητά σου και ξεκινάμε!
Πλένεις τα λαχανικά και τα κόβεις σε ροδέλες, ομοιόμορφα κομμάτια. Βάζεις τις μελιτζάνες με αλάτι στην άκρη (άρα αρχίζεις με αυτές πρώτα) για να ξεπικρίσουν.

Εν τω μεταξύ, πολτοποιείς το σκόρδο, ψιλοκόβεις τον βασιλικό και προσθέτωντας δυο κουταλιές λάδι ανακατεύεις με το γιαούρτι, να φτιάξεις ένα ομοιογενές μείγμα. Τρίψε μέσα το μισό τυρί. Αλατοπιπερώνεις, δοκίμασε, σ’ αρέσει; Αν ναι, είμαστε σε καλό δρόμο, αν όχι δες τι σου λείπει και συμπλήρωσε! Αυτοσχεδίασε. Σε εμπιστεύομαι!

Εδώ θα σου δώσω ένα προαιρετικό βήμα, που δεν το κάνω ποτέ, αλλά οι περισσότεροι που μαγειρεύουν σωστά (βλέπε οι μαμάδες, οι φίλοι μου κτλ κτλ) το κάνουν. Τηγάνισε ελαφρώς (τουλάχιστον) τα λαχανικά σου. Έστω, σωτάρισέ τα σε λίγο ελαιόλαδο. Για λίγο. Αν είσαι όπως εγώ (δεν το εξηγώ περεταίρω, ο νοών νοείτω), απλά πήγαινε στην επόμενη παράγραφο.

Βάζεις λαδόκολλα στο ταψάκι σου, ή το αλείφεις με ελαιόλαδο και όταν ο φούρνος έχει ζεσταθεί, αφού ρίξεις τα λαχανικά μέσα στο μείγμα, το τοποθετείς στο ταψάκι. Ρίχνεις από πάνω λίγο ακόμη βασιλικό και το υπόλοιπο τυρί. Ψήνεις στους 180 μέχρι να δεις ότι έχουν ροδίσει, εξαρτάται από τον φούρνο σου. Θα σου πω τουλάχιστον μισή ώρα.

Μπορείς να συμπληρώσεις τριμμένο τυρί και βασιλικό στο σερβίρισμα. Είναι μια πολύ ελαφρυά γεύση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και το γιαούρτι είναι μια δροσερή παιχνιδάρικη νότα στα λαχανικά σου!

Και καλή σου όρεξη!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!