Ζουμερή Πορτοκαλόπιτα

Μια συνταγή που η υπέροχη Εύα από το Funky Cook σου προτείνει για το γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι.
Όμως, αν δεν έχεις την τύχη να γνωρίζεις την funky Έυα, μάθε ότι από μικρή στριφογύριζε μέσα στην κουζίνα, δοκίμαζε τις δυνατότητές της και έχτιζε τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές της ικανότητες. Αργά και σταθερά, με ενθουσιασμό, μεράκι και πολλούς πειραματισμούς. Κάπως έτσι, άρχισε να αποτυπώνει την αγάπη της για το ωραίο, αισθητικά και γευστικά, συνδυάζοντάς την με τον διασκεδαστικό της χαρακτήρα και το αποτέλεσμα ήταν τα μπλογκ της. Θα βρεις πολλές συνταγές με καταπληκτικές φωτογραφίες και απλές οδηγίες, για γεύσεις παραδοσιακές ή μοντέρνες, γλυκές ή αλμυρές, εορταστικές ή καθημερινές, ακόμη και ελαφρυές επιλογές!

Με αυτήν την πορτοκαλόπιτα που έχει ζουμερή γέμιση, τραγανό φύλλο και ακαταμάχητο σιρόπι, παντρέυει αρωματικά χιώτικα πορτοκάλια με μαστίχα, για να σου δώσει μια γεύση αυθεντική και δροσερή! Άλλωστε, το Πάσχα στην Χίο είναι φημισμένο! Ευχαριστούμε την Εύα για την πεντανόστιμη συνταγή της!

Σου εύχεται λοιπόν, μαζί μ’ εμένα, χαρούμενη Ανάσταση!

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

Για την πορτοκαλόπιτα
250 gr. γιαούρτι στραγγιστό
140 ml. σπορέλαιο
70 gr. ζάχαρη άχνη
100 ml. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού bakingpowder
300 gr. φύλλο κρούστας
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι
3 αυγά
Για το σιρόπι
100 ml. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
250 ml. νερό
350 gr. ζάχαρη
50 ml. λικέρ μαστίχας, προαιρετικά

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε τα φύλλα κρούστας σε λεπτές λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομμάτια.

Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με την άχνη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά, χωρίς να βιαζόμαστε… ένα – ένα.

Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε το bakingpowder, μόλις αφρίσει τον προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, την βανίλια και το αλάτι.

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το φύλλο στο μείγμα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί.

Ψήνουμε στους 180ο C για 40 περίπου λεπτά.

Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα την περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το σιρόπι

portokalopita1.1 portokalopita1.2 portokalopita1 portokalopita2 portokalopita4

3 σκέψεις σχετικά με το “Ζουμερή Πορτοκαλόπιτα

  1. Απίθανη πορτοκαλόπιτα που μου την ζητάνε σε κάθε φιλικό σπίτι!!! Μικροί και μεγάλοι ξετρελαίνονται!!! Καλή Ανάσταση!!!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!