Milano, μιλάνεις, μιλάνει

Το κέντρο της μόδας. Η καρδιά του βορρά της Ιταλίας. Μια πόλη αρχοντική και μοντέρνα. Και μικρή. Ιδανική για εσένα που θες να πεταχτείς με την κολλητή ή τον φίλο σου ένα-Σαββατοκύριακο-κάπου-δεν-ξέρω-πού να ξεσκάσεις. Να πάρεις τον αέρα σου βρε αδερφέ. Να μυρίσεις λίγο Ευρώπη. Καταλαβαίνω! Και εγκρίνω. Να πας Μιλάνο, λοιπόν!

Συνδυάζει ιστορία, μουσεία, θέατρο, πινακοθήκες, όπερα, μόδα, αρχιτεκτονική, καλή ζωή, ωραίους ανθρώπους, ποδόσφαιρο (για αυτόν ή και για εσένα αν αρέσκεσαι σε τέτοια θεάματα), ψώνια, βόλτες αλλά και φυσιολατρικές εξορμήσεις (έχει και το εξοχικό του ο Κλούνεϊ στην λίμνη Κόμο, πάρε κάμερα μαζί! Αν και η Λουγκάνο ίσως σ’ αρέσει περισσότερο!).

Πραγματικά, ένα τριήμερο αρκεί για να πάρεις μια καλή γεύση της πόλης.  Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι ο Ναός Duomo (ανέβα και στην κορυφή του για θέα που θα θυμάσαι για πάντα) με την υπέροχη Piazza να τον πλαισιώνει, η Santa Maria delle Grazie με τα έργα του Da Vinchi (θα δεις και τον Μυστικό Δείπνο) να την καθιστούν μνημείο της Unesco, η γνωστή όπερα Scala του Μιλάνου (πρόσεξε τις ώρες λειτουργίας γιατί εμείς όταν πήγαμε είχε κλείσει), τα Navigli που είναι γραφικά κανάλια (μπες σε γόνδολα), η στοά Vittorio Emmanuele με τα μαγαζιά της και τα αξιοπρόσεκτα ψηφιδωτά (από τα παλιότερα εμπορικά κέντρα στον κόσμο), το Castello Sforzesco που μεταξύ άλλων έχει έργα του Michelangelo (λαβύρινθος από δεκάδες μικρότερα μουσεία).

Ο κόσμος είναι φινετσάτος. Ακόμη και στο τρόλεϋ ή στο μετρό. Α, ναι, δεν το ανέφερα, έχει και μετρό, γεγονός που κάνει την διαμονή σου ακόμη πιο άνετη, καθώς, μπορείς να διαλέξεις ξενοδοχείο μια δυο στάσεις μακρυά από το κέντρο και να είναι υπέροχο χωρίς να κοστίσει χρυσό. Επίσης, βγαίνοντας από το μετρό στην Piazza Duomo θα σε περιτριγυρίσουν πλανόδιοι, μην τρομάξεις. Εμένα με έπιασαν παντελώς απροετοίμαστη! Μου έβαλαν σχεδόν με το ζόρι ένα βραχιολάκι (που θα το φοράω μέχρι να κοπεί, έτσι είπα, καλά κρατάει!) και στον φίλο μου έδωσαν καλαμπόκι για να έρθουν πάνω του τα περιστέρια και να φωτογραφηθεί σε αστεία στιγμιότυπα.

Οπωσδήποτε -και το τονίζω- να δοκιμάσεις παγωτό. Πήγαμε σε ένα υπέροχο μαγαζάκι, με τεράστια βιτρίνα πίσω κάπου από την στοά, όπου παίρνεις χαρτάκι με αριθμό ώστε να μην χάσεις την σειρά σου. Σαν ιδέα ίσως σου θυμίσει τράπεζα ή εφορία, μα αξίζει τον κόπο. Ήταν από τα νοστιμότερα παγωτά που έχω γευθεί στην ζωή μου. Υπερπαραγωγή. Με ρευστή σοκολάτα στο χωνάκι, είχε συντριβάνι και την έριχναν απευθείας, επιπλέον τριμμένο μπισκότο κολλημένο στη νουτέλα με την οποία στόλισαν την τελευταία μπάλα, πού να στα λέω.

Τώρα για τα μουσεία και τους ναούς δεν ξέρω τι να σου πρωτοπώ. Έχει και πολλά μοντέρνα στοιχεία η πόλη, ουρανοξύστες, συγκροτήματα που θα σε εντυπωσιάσουν. Πάρε απόφαση ότι δεν θα προλάβεις να τα δεις όλα. Συνήθως μ’ αρέσει να συνδυάζω και πάρκα και υπαίθριες αγορές και παραδοσιακά μέρη. Κάνε μια καλή έρευνα πριν πας και ζύγισε τι θες να επισκεφθείς. Καλό είναι να διαλέξεις προσεκτικά γιατί, πραγματικά, το Μιλάνο σου χαρίζει αμέτρητες επιλογές. Θα διασκεδάσεις, θα ψυχαγωγηθείς και θα απολαύσεις. Να πάρεις καλό κρασί με δροσερή σαλάτα, ή μιλανέζικη πίτσα ή ζυμαρικά, ακούγοντας ωραία μουσική. Εσένα που σ’ αρέσει ο καφές, δώσε βάση, φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά του.

Αν πήγαινα ξανά με πιο γλυκό καιρό, θα περιπλανιόμουν στα πάρκα με τον ταξιδιωτικό οδηγό στο ένα χέρι και στο άλλο ποιήματα, δοκιμάζοντας τοπικό πανετόνε και απολαμβάνοντας την γλώσσα των περαστικών και τις εκλεπτυσμένες τους κινήσεις. Θα έπινα ένα κοκτέιλ σε κάποιο από τα νεανικά, κεφάτα μαγαζιά σε ταράτσα με μαγευτική θέα, ίσως έβλεπα και τις Άλπεις από μακριά αν ο ορίζοντας ήταν καθαρός!

 milan2.jpg milan3.jpg milan4.jpg milan5.jpg milan6.jpgmilan1.jpg

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Milano, μιλάνεις, μιλάνει

  1. Πολύ ομορφες φωτογραφίες! ! Ωραιο μπλογκ! Σ’ ευχαριστώ για το σχολιο σου! Χαχα η δασκάλα με τα πρασινα σταράκια! Τέλειο! Έκανα την πρακτική του 4ου έτους και είχα Β’ Δημοτικού..κι έκανα κανονικά όλα τα μαθήματα με τα μικρούλια..χαχα είναι όντως ένα επάγγελμα που σου δίνει πολύ χαρά! Τα γλυκάκια είναι ένα συν παραπάνω!! 😀

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!