Σπιτική λαγάνα

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι χαρταετός. Και λαγάνα. Σπιτική λαγάνα. Ποιος είπε ότι δεν φτιάχνεται εύκολα η σπιτική λαγάνα; Και ταραμοσαλάτα. Και λαγάνα. Και εξοχή. Και λαγάνα. Και αγαπημένοι. Και λαγάνα. Και χαλβάς. Και λαγάνα. Και λίγη λαγάνα ακόμη. Και αν δίνεις σημασία στην λεπτομέρεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι κάτι παραπάνω από λαγάνα, είναι ξεκάθαρα όπως είπαμε παραπάνω: Σπιτική λαγάνα.

Λαγάνα του Άκη

Ακολουθώντας τη συνταγή του Άκη, φτιάξαμε πέρυσι ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα με τον πατέρα μου (γεια σου μπαμπά!) για πρώτη φορά σπιτική λαγάνα. Μας εντυπωσίασε το πόσο νόστιμη βγήκε και το πόσο εύκολη και απλή ήταν η διαδικασία.

Οικογενειακή παράδοση Νο 12

Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δώσεις αξία στη στιγμή από το να φτιάχνεις οικογενειακές παραδόσεις, ναι ξέρω πως ξέρεις πως σκαρφίζομαι συνέχεια αφορμές. Και μια νέα παράδοση για την αρχή της Σαρακοστής, ας είναι η πεντανόστιμη λαχταριστή σπιτική λαγάνα!

Λαγάνα 2017

Φέτος λέω να ετοιμάσω την σπιτική λαγάνα μου μια μέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να μη χάσω χρόνο από την εκδρομή σε κάποιο πράσινο σημείο του πλανήτη. Χρειάζεται να εξασκήσω λίγο καλύτερα την τέχνη του πετάγματος χαρταετού… Ως τότε, όμως, να σου πω την συνταγή για την λαγάνα!

Σπιτική Λαγάνα

Τα υλικά

Να τι θα χρειαστείς για δύο λαγάνες (γιατί μία δεν είναι ποτέ αρκετή):

250 γρ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. αλεύρι ολικής
350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα
2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη
σουσάμι (μπόλικο)
λίγο ελαιόλαδο

lagana akis.jpg

Σπιτική Λαγάνα – η παρασκευή

Βάλε το νερό, την μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα σκεύος και ανακάτεψε με το σύρμα. Τώρα άσε τη χημεία να κάνει τα δικά της και σε 15-20 λεπτά η μαγιά σου θα έχει ενεργοποιηθεί. Ζυμώσεις και άλλα φαινόμενα θα πάρουν χώρα δίπλα σου για να ετοιμάσεις την σπιτική λαγάνα σου.

Αφού γίνει η μαγιά, ρίχνεις μέσα το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το βάζεις στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμες για περίπου 7 λεπτά, ή σε μια λεκανίτσα ανασηκώνοντας τα μανίκια για ζύμωμα. Η ταχύτητα στην αρχή να είναι χαμηλή και έπειτα να τη δυναμώσεις.

Το ζυμαράκι για την σπιτική λαγάνα σου είναι έτοιμο. Λάδωσε ένα σκεύος και αλεύρωσε τα χέρια σου (αν δεν ξεκίνησες το ζύμωμα με τα χέρια). Πιάσε με αλευρωμένα χέρια το ζυμαράκι σου και τοποθέτησέ το στο λαδωμένο σκεύος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, περίπου για μιάμιση ώρα. Υποτίθεται ότι το ζυμάρι πρέπει να διπλασιαστεί.

Κατόπιν, κόψε το ζυμάρι στα δύο και άπλωσε το κάθε κομμάτι σε μια λαδόκολλα. Κάνεις τη διαδικασία που περιγράφουμε παρακάτω και για τις δύο σπιτικές λαγάνες (προφανώς). Απλώνεις το κάθε ζυμαράκι με αλεύρι να γίνει όσο το ταψί. Τραβάς ελαφρώς τις άκρες της λαγάνας για να μη σου κλείσει ύστερα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις την κόλλα σου, δηλαδή το ζαχαρόνερο. Πόσο απλά; Ανακατεύεις τη ζάχαρη με το νερό. Τόσο απλά.

Αλείφεις την σπιτική λαγάνα σου με το ζαχαρόνερό σου και ρίχνεις άπλετο σουσάμι. Φέτος σκέφτομαι να δοκιμάσω και λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο ή ηλιόσπορο. Ανάλογα με τις αντιστάσεις που θα δεχτώ από το περιβάλλον θα δω αν και πώς θα προχωρήσω. Κάνεις λίγη ακόμη υπομονή (άλλα 20 λεπτά) να φουσκώσει η λαγάνα σου.

Σε αυτό το σημείο προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς στο αέρα για να ψήσεις την σπιτική σου λαγάνα.

Μετά την πάροδο των 20 λεπτών, πατάς τη λαγάνα σου με τα δάχτυλα στολίζοντάς την με μικρές δαχτυλιές. Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και ψήνεις για 10-15 λεπτά.

Ύστερα βάζεις τις λαγάνες σου σε ένα χρωματιστό τραπεζομάντηλο, παίρνεις τον χαρταετό, την φωτογραφική μηχανή, λίγο ουζάκι, τα σαρακοστιανά και ετοιμάζεστε για πικ νικ κάπου στο ύπαιθρο. Αυτό δεν είναι η Καθαρά Δευτέρα, άλλωστε;

Και καλή σου απόλαυση!

2 σκέψεις σχετικά με το “Σπιτική λαγάνα

    1. Χαίρετε και ευχαριστούμε για το πέρασμα! Ούτε εμείς προλάβαμε, τελικά! Μα η Σαρακοστή απλώς ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα, έτσι σκέφτηκα να την φτιάξουμε άλλη μέρα, γιατί είναι τραγανή και λαχταριστή λιχουδιά! Καλή Σαρακοστή, λοιπόν!

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!