Σπιτικό τυρί κρέμα

Το τυρί κρέμα, τι νοστιμιά. Ξέρεις ότι μπορείς πανεύκολα να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό;

Σπιτικό τυρί κρέμα, λοιπόν, όπως το πρωτοδιάβασα από το βιβλίο του Άκη «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» και φυσικά το δοκίμασα. Υπάρχει, επίσης, βίντεο διαδικτυακά, αχ βρε Άκη, μας κακομαθαίνεις, θα το δεις εδώ.

Όπως σχεδόν σε κάθε συνταγή που φτιάχνουμε, έτσι και σε αυτή για το σπιτικό τυρί κρέμα θα σου πω ότι είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία.

Το να ετοιμάζεις το δικό σου φαγητό είναι θέμα φιλοσοφίας, θέλει διάθεση και αγνά υλικά, δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, αντίθετα είναι μια διαδικασία που σε κάνει να είσαι παρών στη στιγμή (mindful στα αμερικάνικα), να χρησιμοποιείς τα χέρια και το νου σου, τις αισθήσεις και την αισθητική σου ώστε να είναι μια μικρή ιεροτελεστία απόλαυσης. Διάβασα τις προάλλες ένα γνωμικό που έλεγε «Πρέπει να τραφείς, κάνε το καλά» και πολύ μου άρεσε. Είμαι σε διάθεση διακοπών εξ ου και η όρεξη για κουβεντούλα. Οπότε σε αφήνω να πάρεις τα απαραίτητα εφόδια και τις απλές μας οδηγίες για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό τυρί κρέμα που είναι ελαφρύ, πεντανόστιμο και θρεπτικό! Ωραία ιδέα και για δωράκι στους αγαπημένους σου με την κατάλληλη παρουσίαση (το pinterest προσφέρει πληθώρα ιδεών εμάς θα μας βρεις εδώ).

Να τι θα χρειασείς για το Σπιτικό τυρί κρέμα:

-1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (προτιμώ πλήρες αλλά ο Άκης δίνει την επιλογή και για χαμηλά λιπαρά)
-1 κ.σ. κοφτή αλάτι
-τουλπάνι / τούλι
-ψηλή κατσαρόλα και ξύλινη κουτάλα μεγαλύτερη από την διάμετρο της κατσαρόλας
-σπάγγο / σχοινί / κορδέλα

spitiko tyri krema cream cheese diy

Απλώς ωφείλω να σε προειδοποιήσω, για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό τυρί κρέμα θα χρειαστεί να οπλιστείς με υπομονή και να περιμένεις δύο ημέρες να γίνει. Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις πολλά να κάνεις στο μεταξύ. Απλώς σε ενημερώνω ώστε αν το χρειάζεσαι για συγκεκριμένη συνταγή (hello μακαρόνια με σολωμό) να έχεις ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία του.

Για το σπιτικό τυρί κρέμα δεν έχεις παρά να ανακατέψεις το γιαούρτι με την κουταλιά αλάτι και να ρίξεις απαλά και προσεκτικά το μείγμα σου (αν το δοκιμάσεις θα σου φανεί αλμυρό μα το αλάτι θα φύγει με το νερό και το σπιτικό τυρί σου θα είναι εντάξει, στο υπόσχεται και ο Άκης!) σε ένα τουλπάνι (έχε το μέσα στην κατσαρόλα που λέγαμε). Τύλιξε το τουλπάνι με ήρεμες κινήσεις παίρνοντας τις τέσσερις γωνίες του και δένοντάς τες και έπειτα κρέμασέ το από την κουτάλα (ή από κάποιο άλλο ξυλαράκι / εργαλείο) που θα τοποθετήσεις πάνω στην κατσαρόλα ώστε να στραγγίσει μέσα σε αυτή το νερό από το γιαούρτι αφήνοντας ως αποτέλεσμα το δικό σου σπιτικό τυρί. Μην πιέσεις το τουλπάνι. Απλά τοποθέτησέ το στο ψυγείο και περίμενε να φύγει το νερό.

Εγώ όταν το πρωτοέφτιαξα άνοιγα κάθε μία ώρα το ψυγείο και το κοιτούσα. Μια φορά μάλιστα, αφαίρεσα το έξτρα νερό από την κατσαρόλα μα δεν νομίζω ότι ενδείκνυται να ασχοληθείς τόσο πολύ. Το σπιτικό τυρί κρέμα σου θα γίνεται όσο εσύ συνεχίζεις κανονικά την ζωή σου. Σε δύο μέρες θα είναι έτοιμο!

Μπορείς να ρίξεις για διαφορετική γεύση θυμάρι, ρίγανη, πάπρικα, σκόνη σκόρδου, πιπεράκι ή κάποιο αρωματισμένο λάδι. Θα ετοιμάσω αρωματισμένο λάδι για δώρο και θα μοιραστώ την διαδικασία μαζί σας εδώ!

Όταν αφαιρέσεις το σπιτικό τυρί κρέμα από το ψυγείο θα είναι όπως στην παραπάνω φωτογραφία. Μια εικόνα τόσο παραδοσιακή, νιώθεις ότι είσαι ένας μικρός παραγωγός, που μόχθησε (…) για να ετοιμάσει την λιχουδιά του.

Μπορείς για να διατηρήσεις το σπιτικό τυρί κρέμα σου να πλάσεις μπαλάκια και να τα βάλεις σε βάζο σκεπασμένα με λάδι και αρωματικά. Διατηρείται 4 περίπου μέρες στο ψυγείο, στο λάδι λίγο παραπάνω, μα δεν μπορώ να σου πω ακριβέστερα γιατί κάθε φορά που φτιάχνω σπιτικό τυρί κρέμα δεν μένει πάνω από δυο μέρες!

Και καλή σου απόλαυση!

 

 

Let me hear your voice! Η γνώμη σου Εδώ έχει αξία!